Tuesday, 23. April 2024.
Unsko-sanski kanton 7° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Marta. 2024. Bosna i Hercegovina
Udruženja žrtava rata u BiH traže od Schmidta da smijeni ministra Nešića zbog izjava o 1. martu

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa reagovali su na izjavu ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića da je “1. mart povod za rat, a ne Dan nezavisnosti”.

“Očito da ‘naš’ ministar sigurnosti slijedi Ćosićev narativ, ideologa srpske laži i uzrok srpskih genocida i etničkih čišćenja na kraju 20.  stoljeća, definirao je laž pa je tako kazao: ‘Mi lažemo da bismo obmanuli sebe, da utješimo drugoga, lažemo iz samilosti, lažemo iz stida, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju bijedu, lažemo zbog  poštenja. Lažemo  zbog  slobode, laž je vid srpskog  patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije. Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno”, navode iz tih udruženja.

Podsjećaju ministra Nešića da pravosnažno međunarodno utvrđene činjenice kažu da je 1991. godine u Beogradu napravljen zločinački poduhvat od Slobodana Miloševića i srbijanskih dužnosnika, a u kojem su učestvovali i Karadžić, Krajišnik i dr., i napravljen je plan napada na Republiku BiH. Tako da je 9. januar 1992. godine ozvaničio već ranije pripremljeno zlo u Beogradu na  ovim prostorima.

“Pored toga ministre, brojne grobnice širom entiteta RS to govore, logori, porušene džamije u Banjoj Luci i širom  entiteta i na kraju genocid. Sve je to ministre presuđeno od sudova  UN i drugih međunarodnih sudova. Da imate imalo stida i srama, ne prema narodu nad kojim je počinjen genocid, već prema narodu kojem pripadate, sramili bi ste se kakvu im zaostavštinu ostavljate i kakve će posljedice imati zbog Vaše bahatosti. Vi ste u stvari  ministar nesigurnosti,  jer se ne bavite  poslom za koji vas plaćamo”, navodi  se u saopćenju.

Iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa poručuju Nešiću da, od kada je on ministar, nikada sigurnosno stanje nije bilo gore.

“Na sve strane imamo ubistva, napade na povratnike a Vi kao ministar se bavite stvarima koje nisu u Vašoj nadležnosti. Radite za druge, a ne za građane ove države. Bili su i gori od Vas, pa nisu uspjeli.  Nećete ni  Vi. Pozivamo visokog predstavnika za BiH, da zbog dosadašnjeg anidejtonskog djelovanja, smjeni  ministra nesigurnosti Nenada Nešića. Živjela Bosna i Hercegovina, a ministar nesigurnosti neka se žali Aleksandru Vučiću, sa kojim se slika u vrijeme izbora u Srbiji”, navodi se u saopćenju iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision