Sunday, 5. February 2023.
Unsko-sanski kanton -2° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Septembra. 2022. Bosna i Hercegovina
U Vijeću ministara bilo sporno i zvanično vrijeme u BiH

Četiri godine traju pokušaji da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvoji nacrt zakona o zvaničnom vremenu u Bosni i Hercegovini iako je riječ o zakonu koji sadržajno ne bi trebao biti predmet političkog osporavanja i zakonu kojim se naša država usklađuje sa evropskim direktivama.

Nacrt zakona sačinjen je 2018. godine i ponovo bi se trebao naći na dnevom redu sjednice Vijeća ministara BiH planirane za četvrtak. Pitanje je hoće li biti usvojen.

Kako nam je potvrđeno, tekst nacrta zakona je koji je predložen za sjednicu 8. septembra isti je kao onaj iz 2018.

– Isto je to zakon. Ima svega nekoliko tačaka koje se tiču mjerenja tačnog vremena. Ne tiče se vremenskih zona, već samo da se reguliše distribucija tačnog vremena korisnicima. Nije jasno zašto sve traje četiri godine – kazao nam je Zijad Džemić, direktor Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine, koje je predlagač nacrta ovog zakona.

Džemić je istakao da nikada nisu dobili obrazloženje šta je problem izuzev jednom, dok je Mirko Šarović bio ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Tada je, pojasnio je Džemić, Šarović naveo da entitetska resorna ministarstva nisu dala mišljenje na nacrt zakona, i on je vraćen.

Međutim, kako je ukazao Džemić, entitetska resorna ministarstva nisu mogla dati mišljenje jer za ovu oblast ona ni ne postoje.

– U državi je samo Institut za mjeriteljstvo zadužen za to – dodao je Džemić.

Rekao je i da je bilo nekoliko pokušaja da se nacrt zakona o zvaničnom vremenu u BiH nađe na dnevnom redu, pa se potom povuče iz razloga koji nisu poznati.

S obzirom na to da je riječ o zakonu koji nije od krucijalnog značaja, ne čude mišljenja da je mogući uzrok otpor prema svemu što je na nivou države.

Usvajanjem ovog zakona prestale bi da važe odredbe Zakona o računanju vremena koji je donesen 1982. godine, u vrijeme bivše SFRJ.

Zakon o zvaničnom vremenu u BiH

Faktor

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision