Friday, 3. December 2021.
Unsko-sanski kanton -3° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

18. Septembra. 2021. Region
U tranzitu kroz Sloveniju do goriva bez COVID potvrde

Putnici u tranzitu kroz Sloveniju smiju natočiti gorivo u svoje vozilo bez pokazivanja COVID potvrde ako zemlju napuste u roku od 12 sati, novom odlukom Vlade, koja ih je izuzela od novih restrikcija kojima se potiče vakcinisanje.

Odluka vrijedi od subote, a isto izuzeće od prije vrijedi za one koji rade u međunarodnom transportu, prenosi Hina.

Odluka Vlade da do 1. oktobra svi zaposleni u užem dijelu državne uprave moraju dobiti prvu dozu vakcine, a nakon toga u idućih mjesec dana i drugu, obuhvata oko 32.000 vladinih službenika, a uvod je nastojanje da se obavezno vakcinisanje primijeni i na druge sektore.

Epidemiolozi u Vladinoj stručnoj skupini kažu da će se eksponencijalni rast epidemije nastaviti najmanje do sredine oktobra.

Zato predlažu da se obavezno vakcinisanje za većinu uvede u trenutku kad na intenzivnim odjelima u bolnicama bude toliko teže oboljelih da oni popune dvije trećine maksimalno predviđenih kapaciteta.

Povećan interes za vakcinicaju

Premda zaoštravanje protuepidemijskih mjera nailazi na velike otpore u javnosti, pa im se protivi 40 posto ispitanih u nekim anketama, restrikcije su višestruko povećale interes za vakcinaciju, pa je rad centara za vakcinisanje produžen i na subotu i nedjelju.

Premda opozicija tvrdi da Vlada Janeza Janše loše upravlja epidemijom i da je nizak stepen vakcinacije posljedica Vladinih “nekonzistentnih” mjera, koje se često mijenjaju, te loše komunikacije i “zastrašivanja” ljudi zatvaranjem, slaže se da svijest o potrebi vakcinisanja treba povećati.

S druge strane, mnogo pravnih stručnjaka kaže da Vlada čini grešku što protuepidemijske mjere uvodi odlukama i uredbama.

Tvrde da bi “pale” na Ustavnom sudu Slovenije kada bi se poveo postupak provjere ustavnosti, jer ih treba regulirati posebnim zakonom.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision