Saturday, 25. June 2022.
Unsko-sanski kanton 25° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Oktobra. 2014. USK, Vijest dana
U susret izborima: Manji problemi u opštinskim izbornim komisijama

Svega pet dana ostalo je do provođenja općih izbora u BiH. U općinskim izbornim komisijama ubrzano se provode završne aktivnosti i preostale obaveze. 

U Općinskoj izbornoj komisiji kažu da je do sada sve išlo prema planiranom, međutim trenutno im najveći problem predstavlja odustajanje članova biračkih odbora. Radi se o osobama koje su kao članove biračkih odbora predložili politički subjekti, koji su prošli obuku, u većem broju i testiranje, a sada pred izbore odustaju bez posebnih obrazloženja. Značajnijih odustajanja članova biračkih odbora bilo je i u Cazinu i Bosanskom Petrovcu, ali kako doznajemo, uspjeli su riješiti njihove zamjene.

Općinske izborne komisije u USK u skladu sa upustvima CIK aktivno rade  na pripremi predstojećih izbora, te su očekivanja da će uspjeti ispoštovati postavljene rokove. U većini općina imenovani su birački odbori, provedene edukacije i testiranja, akreditovani posmatrači,  a provode se i mnogi drugi poslovi kako bi izbori bili provedeni u skladu sa već navedenim propisima. U Općini Bihać izborna komisija  suočila se sa problemom    odustajanja članova biračkih odbora  od učešća u njihovom  radu. Ovim problemom manje više  susreću se i druge općinske izborne komisije u kantonu, međutim u Bihaću on je najizraženiji. U ovoj općini  za 95 biračkih mjesta neophodno je 910 članova biračkih odbora.

Iz  reda političkih partija, kaže Zlata Ibrahimpašić, popunjeno je svega  740 biračkih mjesta, dok je izborna komisija iz svojih evidencija angažovala  170 ljudi. Da li će broj onih koji odustaju  i dalje rasti neizvjesno je. Radi se uglavnom o članovima koje su kandidovale političke partije što je u OIK, kažu,  neodgovorno.

Ibrahimpašić dodaje da su svu svoju rezrervu potrošili, i da  već danas imaju nove obuke kako bi popunili sve biračke odbore i 12 oktobra omogućili u 7 sati otvaranje po propisima svih biračkih odbora. Prema biračkom spisku pravo glasa u ovoj općini imaće 55.760  lica, uz one koji će glasati u odsutnosti i one koji su postali punoljetni. U OIK posebnu pažnju skreću građanima na posjedovanje identifikacionih dokumenata.

Da li su na biračkom spisku građani mogu provjeriti  u centru za birački spisak ovih dana od 8 do 15 sati, a na dan izbora  od 7 do 19 sati. Provjera će se moći izvršiti i slanjem SMS poruke sa  jednistvenim matičnim brojem birača na broj 091-12-12-12.  Plakate sa lokacijama biračkih mjesta  naći će se se na objektima Općine, institucija  i mjesnih zajednica, te na općinskoj web stranici.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision