Petak, 29. Novembra 2019.
Unsko-sanski kanton 3° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

29. Novembra. 2019. Bosna i Hercegovina
U Strazburu gotovo dvije hiljade predmeta protiv BiH

Već godinama zbog kršenja ljudskih prava Bosna i Hercegovina izdvaja milionska sredstva za odštete, a prema podacima Kancelarije agenta Vijeća ministara pred Evropskim sudom za ljudska prava do sada su presude zemlju koštale više od 2,5 miliona eura, a po osnovu nagodbi i unilateralnih deklaracija isplaćeno je više od 10 miliona eura.

Zbog političkih nesuglasica u zemlji, te sporog formiranja vlasti, bh. agenti rade u mandatu vršioca dužnosti.

Neizvršenje predmeta domaćih sudova

Posljednja odluka Vijeća ministara o produženju mandata donesena je prošle sedmice. Za v.d. rukovoditeljicu Ureda imenovana je Monika Mijić koja za Radio Slobodna Evropa potcrtava kako je nužno uspostaviti puni kapacitet, ne samo agenata, već i cijelog ureda. Potkrepljuje to podacima.

“Pred Sudom se trenutno nalazi oko 1.800 predmeta protiv Bosne i Hercegovine, a najveći broj tih predmeta se odnosi na neizvršenje presuda domaćih sudova koje su donesene protiv različitih kantona”, kaže Mijić.

Mijić napominje kako su se do sada presude, uglavnom, odnosile na entitete, dok se sada uglavnom fokusiraju na kantone koji nemaju iskustva s njihovim provođenje, te očekuje da će uskoro početi ažurnije raditi na tom pitanju.

Tako je na čekanju i oko 200 presuda objavljenih u “Službenom listu BiH” koje je Europski sud za ljudska prava u Strassbourgu donio u korist radnika u BiH još početkom godine. Njihova ukupna vrijednost se procjenjuje na stotine miliona eura, jer su radnicima povrijeđena prava zbog kašnjenja plata ili neuplaćivanja doprinosa.​

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision