Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 10° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Juna. 2016. Zanimljivosti
U Sloveniji živi krava Luca stara 35 godina, možda najstarija u Evropi

U selu Vojnik kod Celja živi vjerojatno najstarija krava u Evropi, rođena još u vrijeme socijalizma, kad su krave bile mršavije i davale manje mlijeka, ali se od krava ipak moglo skromno živjeti.

“Naša krava Luca stara je 35 godina i do sada je dala 25 teladi”, kazala je za mariborski list “Večer” njena vlasnica, 90-godišnja Justina Jezernik.
Krava se otelila u njihovoj štali i bila je vrlo mirna i mila, lako se muzla, pa je gazdarica nikad nije htjela prodati ili prepustiti mesaru, što je uobičajen žalostan kraj za krave na selu, kad više ne mogu ostati bređe ili ostanu bez mlijeka. “Muzla sam je još prije nekoliko mjeseci, davala je tri do pet litara”, ispričala je Justina. Svoju miljenicu ne namjerava prodati “za goveđu juhu” nego kaže da će je pustiti umrijeti prirodnom smrću u štali u kojoj se i rodila.
Luca se zadnji put otelila prije dvije i pol godine.
Bračni par Jezernik misli da je njihova krava najstarija u Evropi, no godine joj službeno ne mogu dokazati jer je vođenje službenih knjiga o stanju u štalama u Sloveniji postalo obavezno tek 1996., kad je i Luca prvi put dobila svoj prvi registarski broj. “Da je Luca numerirana odmah kad se otelila, sada bi se ponosila laskavim nazivom najstarije evropske krave”, kazao je veterinar Dušan Jagodič koji još uvijek skrbi za njeno zdravlje. “Da je to vrlo stara životinja vidi se već iz Lucine konstitucije jer su moderne krave skoro dvaput veće i teže od Lucine pasmine i sličnih krava kakve su nekoć živjele u Sloveniji”, dodao je veterinar.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision