Ponedjeljak, 4. Februara 2019.
Unsko-sanski kanton 9° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Februara. 2019. Region
U Sloveniji otkrivene dvije tone sporne govedine iz Poljske

Slovenske inspekcijske službe dosad su otkrile dvije tone potencijalno sporne govedine uvezene iz Poljske.

Kako pišu slovenski mediji, ministrica za poljoprivredu i šumarstvo Aleksandra Pivec izjavila je da inspekcijske službe dodatno provjeravaju još otprilike 500 kilograma mesa.

Osim govedine iz sporne klaonice u istočnoj Poljskoj, koja je u Sloveniju uvezena preko Njemačke u obliku mljevenog mesa za kebab, zatečene kod slovenskog distributera čiji je promet uprava za sigurnu hranu zabranila, riječ je o manjoj količini smrznute govedine iz Poljske, koja će biti dodatno ispitana iako ne predstavlja rizik za zdravlje.

“Ocjenjujem da ćemo u sljedeće dvije-tri sedmice naći i druge prehrambene proizvode i mesne prerađevine u koje je možda uključeno sporno meso. Nadam se da se to neće dogoditi, ali tu mogućnost ne možemo isključiti”, rekao je u ponedjeljak na zajedničkoj konferenciji za novinare s ministricom šef slovenske Uprave za sigurnost hrane Janez Posedi.

Počela istraga Evropske komisije

S druge strane, istražioci Evropske unije počeli su jednosedmičnu posjetu Poljskoj nakon izvještaja da su zaražene krave ilegalno zaklane i da su hiljade kilograma njihovog mesa završile u više od deset zemalja.

Istraga koju vodi Evropska komisija počela je u ponedjeljak i trajat će do kraja sedmice.

Afera s mesom zaraženih krava otkrivena je nakon što je privatna stanica TVN objavila istraživačku priču praćenu tajnim snimcima koji pokazuju da su bolesne krave tokom noći zaklane u klaonici u poljskom gradu Ostrow Mazowiecka.

To je urađeno bez prisustva veterinara, koji bi tu morao biti, u skladu sa zakonom.

Poljska, koja je vodeći izvoznik govedine, prijavila je problem evropskom sistemu za brzo uzbunjivanje za hranu i ishranu, koji se koristi kako bi se pratio trag hrane nesigurne za ishranu, a ona uklonila iz trgovina.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision