Monday, 25. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Novembra. 2022. Region
U Sloveniji je sutra drugi krug predsjedničke utrke: Ko će voditi državu u narednih pet godina

Slovenci će sutra, 13. novembra, u drugom krugu predsjedničkih izbora odlučiti ko će se u narednih pet godina naći na čelu države – Anže Longar ili Nataša Pirc Musar.

Prije svije sedmice, u prvom krugu presjedničkih izbora, niti jedan od sedam kandidata nije dobio potporu veću od 50 posto glasova birača pa je za izbor novog predsjednika potreban i drugi krug.

U završnici predsjedničke utrke natjecat će se kandidat oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) Anže Logar i neovisna kandidatkinja, odvjetnica Nataša Pirc Musar, koji su u prvom krugu dobili najveće povjerenje birača. U prvom krugu Logar je dobio 33,96 posto potpore birača, a Nataša Pirc Musar 26,85 posto.

U prvom krugu predsjedničkih izbora, odaziv birača bio je 51,06 posto. Po objavljenim rezultatima, Logar se zahvalio svim biračima na glasovima i rekao je da su izborni rezultati potvrda da je slogan njegove kampanje – koji je glasio “Hajde da radimo zajedno za budućnost” – ono što Sloveniji treba u sljedećih pet godina.

Logar: Hajde da radimo zajedno za budućnost (Foto: EPA-EFE)
Logar: Hajde da radimo zajedno za budućnost (Foto: EPA-EFE)

“Od danas odlučujemo gdje će Slovenija biti za pet godina. Imamo više opcija. Možemo i dalje dijeliti na lijevo i desno, ali mislim da su dvije stvari važne. Dijalog i pobjednički duh. Vrijeme je da se rukujemo!”, riječi su koje je Logar forsirao tokom svoje kampanje.

Čestitao je Pirc Musar i kazao da prije drugog kruga očekuje sadržajnu raspravu te da će na kraju birači odlučiti tko je uvjerljiviji.

“Rado bih čestitao Nataši Pirc Musar, ondje sam ju vidio obučenu u zeleno. Nataša, čestitam ti na rezultatu i ulasku u drugi krug. Ostvarila si dobar rezultat, veselim se našim susretima u iduće tri sedmice u medijima i na terenu, kada ćemo predstavljati svoje programe”, poručio je rekao je Logar prije tri sedmice…

S druge strane, njegova protukandidatkinja Pirc Musar smatra da je došlo vrijeme za prvu predsjednicu.

Pirc Musar: Moramo nastojati da
promjene budu prihvatljive za većinu (Foto: EPA-EFE)
Pirc Musar: Moramo nastojati da promjene budu prihvatljive za većinu (Foto: EPA-EFE)

“Najprije bih se rado zahvalila svima vama koji ste mi dali glas, kao i i svim građanima koji su izašli na izbore. Izbori su praznik demokracije. Iskrene čestitke gospodinu Anžeu Logaru na prvom mjestu u ovom prvom krugu”, poručila je Pirc Musar.

Ona se tokom svoje predizborne kampanje vodila riječima “Za nas. Odlučno, pravično i naprijed”. I ona je, kao i njen protukandidat, u fokus stavila promjene.

“Promjene se nikada ne dešavaju polako i tiho. I nikakva promjena nikada neće svima zadovoljiti. Kao ni kritike. Moramo nastojati da promjene budu prihvatljive za većinu – uz jasnu osudu neprihvatljivog ponašanja”, kazivala je Pirc Musar tokom svoje kampanje.

Petogodišnji mandat novoizabranog predsjednika počinje 23. decembra, Borutu Pahoru. Prethodno će novoizabrani predsjednik prisegnuti pred slovenskim parlamentom, Državnim zborom.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision