Thursday, 20. January 2022.
Unsko-sanski kanton 3° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Juna. 2014. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno, Vijesti
U Sarajevu počeo VII Kongres SSD BiH: Dijaspora spremna pomoći investiranjem u BiH – Doznake bh. dijaspore čine 18 posto GDP-a

Pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, te Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, danas je u Sarajevu uz učešće 100 delegata iz cijelog svijeta počeo VII Kongres Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Na Kongresu čiji rad završava u nedjelju, 8. juna, glavne teme će biti razmatranje načina na koji bh. dijaspora može pomoći u ulaganjima u Bosni i Hercegovinu, a posebno nakon katastrofalnih poplava koje su pogodile BiH, ali i cijeli region.
“Želimo da vidimo na koji način dijaspora može nastaviti da pomaže BiH. Mi želimo spojiti biznismene porijeklom iz BiH koji se nalaze u inostranstvu sa onim u BiH, kako bi definirali buduća ulaganja. Sektori proizvodnje trebaju svjež novac i mi ćemo putem SSD, koji djeluje širom svijeta, predstaviti projekte u koje je moguće ulagati. Mislimo kako su projekti koji se odnose na proizvodnju hrane i podršku poljoprivredi oni koji osiguravaju jačanje ekonomije BiH”, istakao je Zaim Pašić, predsjednik Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Doznake bh. dijaspore čine 18 posto GDP-a

On je naveo kako visina doznaka sredstava koja dolaze iz inostranstva, a koja učestvuju oko 18 posto u ukupnom GDP-u jasno ukazuje da bh. dijaspora želi da pomaže svojoj domovini.
Predsjednik SSD-a naglasio je i kako, osim pomoći rodbini, bh. dijaspora poduzima i konkretne korake u vezi sa ulaganjima u BiH. Naveo je primjere iz Prijedora, odnosno Kozarca, gdje su predstavnici bh. dijaspore uložili i pomogli u zapošljavanju povratnika.  Najavio je kako će bh. dijaspora i dalje pomagati, naglasivši kako dva miliona osoba koji se trenutno nalaze u svijetu može to učiniti na efikasan način. Pozvao ih je da ulažu u BiH.
“Ima oko pola miliona onih koji imaju pravo glasa na izborima i pozivamo ih da se obavezno odazovu na općim izborima i glasaju u oktobru”, kazao je Pašić.
Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović zahvalio se bh. dijaspori na pomoći koju su u proteklim sedmicama pružili BiH kako bi prevazišla posljedice katastrofalnih poplava.
“Status bh. dijaspore nije zakonski uređen. Zakon o dijaspori je bio pred poslanicima, ali je zloupotrebom entitetskog glasanja osporen kao i 300 drugih zakonskih akata. No, nećemo se umoriti na putu da dođemo do zakonskog rješenja koje će urediti pitanje bh. dijaspore”, naveo je Bećirović.
On je istakao kako činjenica da bh. dijaspora šalje 3,5 miliijardi KM godišnje u BiH, što je veoma značajan iznos ukupnog GDP-a, jasno govori koliko je ona važna.
“Potrebna nam je mobilizacija. Prirodna nesreća nam je pokazala da ona ne poznaje nacionalne, vjerske, ideološke i entitetske granice, iako to neki i dalje ne žele priznati i pomiriti se sa tim. Moramo se zajedno aktivirati radi sanacije štete i daljnjeg ekonomskog razvoja i jačanja ekonomije BiH”, zaključio je Bećirović.

Važnost kreditnih linija namijenjenih povratnicima

Savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Edin Ramić istakao je da nažalost BiH “nije u prilici  zbog opstrukcija da institucionalno riješi odnos matice sa bh. dijasporom: uspostave izborne jedinice za dijasporu i donošenja zakona o iseljeništvu”.
“Ali, te prepreke nisu, neće niti smiju biti prepreka i razlog za sprečavanje naše povezanosti. Veoma je važno da se dijaspora uključi u procese u BiH. Iako Srbija i Hrvatska imaju institucionalna rješenja sa svojom dijasporom, naša veza sa bh. dijasporom je daleko prisutnija. Prema podacima, mi imamo treću dijasporu u svijetu kada se u obzir uzme omjer onih koji žive u domovini”, naveo je Ramić. On je istakao kako su veoma važne kreditne linije koje pomažu i potiču povratak, a kao primjer takve kreditne linije istakao je onu koju je odobrila Turska. Pomoćnica ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Ruzmira Tihić – Kadrić istakla je kako bh. dijaspora broji oko dva miliona osoba, što je polovina građana koji žive u domovini.  “Mi imamo veoma dobru saradnju sa bh. dijasporom. Snažnije vezivanje BiH sa svojom dijasporom je jedan od važnih segmenata na kojem radimo i na kojem ćemo i dalje raditi”, navela je Tihić – Kadrić.
– Oko 350 hiljada bh. građana u SAD-u aktivno pomaže –

Direktor USAID-a u BiH David Barth, istakao je da od oko dva miliona bh. građana koji žive u svijetu, njih oko 350.000 živi u SAD.
“Oni aktivno učestvuju u pomoći BiH i saradnji sa svojom matičnom državom”, naveo je Barth.
Naglasio je kako USAID ovoga ljeta namjerava da dodijeli 1,5 miliona dolara za projekte koje generiše dijaspora.
Sutra, drugog dana Kongresa razmatrat će se teme: Iseljeništvo i izbori u BiH 2014. godine, Dopunsko obrazovanje djece građana BiH u svijetu na maternjem jeziku: Integracija ili asimilacija, te Unapređenje saradnje bh. dijaspore i nevladinog sektora.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision