Monday, 25. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Septembra. 2023. Bosna i Hercegovina
U Sarajevu počela konferencija o biološkom inžinjeringu i digitalizaciji

Sarajevo je od 14. do 16. septembra domaćin Međunarodne konferencije o medicinskom i biološkom inžinjeringu (CMBEBIH’23) i Mediteranske konferencije za medicinski i biološki inžinjering i računarstvo (MEDICON'23) koje će okupiti više od 300 naučnih, privrednih i političkih autoriteta iz 40 zemalja. 

Direktorica Verlab Instituta Lejla Gurbeta Pokvić naglasila je da konferencija ima dvostruki fokus i važnost.

“S jedne strane, ističe se njen naučni značaj kroz prezentaciju i publikaciju značajnih istraživačkih radova u Springerovom zborniku. S druge strane, naglašava se njen cilj da popularizuje koncepte digitalne i zelene transformacije u Bosni i Hercegovini, šireći osnovne principe ovih inovativnih ideja među širom publikom”, izjavila je Gurbeta Pokvić.

“Pomaknite granice – ka digitalnom i održivom!” moto je konferencije, a poseban fokus usmjeren je na uspostavljanje saradnje između akademske zajednice i privatnog sektora putem digitalnih inovacijskih centara.

Očekuje se učešće evropskog digitalnog inovacijskog centra SmartHealth iz Grčke, koji će podijeliti svoja iskustva i znanje s digitalnim inovacijskim centrom “its4Health”. Riječ je o jednom od četiri centra podržana od strane projekta “EU4DigitalSME”, koji finansiraju Evropska delegacija i Vlada Njemačke.

U okviru konferencije bit će realiziran događaj pod nazivom “Digitalizacija, inovativna prilika za Vaš posao!” koji će privući oko 100 učesnika iz javnog i privatnog sektora Bosne i Hercegovine.

Konferencija se održava uz podršku Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo, Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, Grada Sarajeva, Evropske delegacije i Vlade Njemačke, te pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića.

Organizatori događaja su Društvo za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini, u saradnji s Verlab Institutom i drugim partnerima.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision