Subota, 14. Septembra 2019.
Unsko-sanski kanton 13° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Septembra. 2019. Bosna i Hercegovina, Izdvojeno
Izetbegović potvrđen za predsjednika SDA

Aktuelni predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ostat će na toj poziciji i u naredne četiri godine, a njegov reizbor potvrđen je na današnjem 7. Kongresu SDA. Izetbegović je bio jedini kandidat za predsjednika SDA.

Prisutni delegati podržali su Izetbegovićevo imenovanje za predsjednika SDA i to aklamacijom, odnosno javnim glasanjem nakon čega je intonirana bivša himna RBiH “Jedna si jedina”. Neki od delegata tokom glasanja bili su suzdržani.

“Hvala dragi prijatelji. Danas sam puno pričao, a trebamo raditi dalje. Valja nastaviti sa radom i boriti se za našu jednu i jedinu BiH”, kazao je Izetbegović.

Bakir Izetbegović je rođen 28. juna 1956. godine u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a zatim i Arhitektonski fakultet. Član SDA je od osnivanja te stranke 1990. godine, a poziciju predsjednika obnaša od 2015. godine.

Na Općim izborima 2000. godine bio je kandidat za Skupštinu Kantona Sarajevo, te je izabran sa 6.729 glasova, a već naredne godine je izabran u Zastupnički dom Parlamenta FBiH. Na Općim izborima 2006. godine bio je kandidat za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH i mandat je osvojio sa 23.505 glasova. Četiri godine kasnije je po prvi put izabran za člana Predsjedništva BiH, što je ponovio i 2014. godine. Trenutno obnaša dužnost predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Stranka demokratske akcije (SDA) danas je predložila Programsku deklaraciju Sedmog kongresa u kojoj se, između ostalog, naglašava da je primarni i dugoročni cilj usvajanje Ustava kojim bi BiH bila definisana kao demokratska, regionalizovana, pravna i socijalna država pod nazivom Republika BiH, s tri nivoa vlasti državnim, regionalnim i lokalnim.

Prema deklaraciji, koju je delegatima na Kongresu predstavio predsjednik Stranke Bakir Izetbegović, Sarajevo će ostati politički, administrativni, kulturni i ekonomski centar BiH. Naglašava se da će stranka podržati ustavne reforme koje su u interesu svih građana BiH i koje vode jačanju funkcionalne državne strukture i da sva buduća rješenja moraju zadovoljiti princip pune ravnopravnosti naroda i građana na svakom dijelu BiH.

“U prvoj fazi ustavnih reformi podržaćemo amandmanske promjene postojećeg Ustava BiH, koje osiguravaju usklađivanje Ustava s Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, uspostavljanje Vrhovnog suda kao institucije koja će garantovati jednake standarde za sve građane, osiguravanje nadležnosti države u onim segmentima koji su uslov za priključenje BiH NATO savezu i Evropskoj uniji, efikasno funkcioniranje institucija BiH i eliminisanje blokada u njihovom odlučivanju“, kaže se u deklaraciji.

Također, SDA će se zalagati za dosljednu implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, posebno navodeći da će insistirati na tome da se do kraja implementiraju odluke Ustavnog suda BiH o ravnopravnosti naroda kako bi se uspostavila simetrična rješenja u oba bh. entiteta.

“Ovo se posebno odnosi na entitetske parlamente i predsjednike, odnosno potpredsjednike entiteta. Podržavamo ustavnu reformu entiteta Federacija BiH, kojoj je cilj racionalizacija i efikasnije funkcioniranje vlasti. Nećemo prihvatiti bilo kakve nove podjele, etničke, teritorijalne ili institucionalne. Razmatranje administrativno-teritorijalne reorganizacije FBiH može biti razmatrano isključivo u okviru reorganizacije na prostoru cijele BiH“, navodi se u deklaraciji.

U Programskoj deklaraciji sedmog Kongresa SDA navedeno je da je stranka posvećena ostvarivanju glavnog cilja, tačnije izgradnji suverene, cjelovite, demokratske i prosperitetne BiH, države ravnopravnih naroda i građana na cijeloj njenoj teritoriji.

U deklaraciji se posebno ističe svjesnost SDA da je BiH multietnička država koja mora biti uređena po mjeri svih njenih građana i naroda, uz uvjerenje da se unutrašnji problemi i otvorena pitanja mogu i trebaju rješavati kroz dijalog i kompromis te spremnost da se istraje na EU i NATO putu zemlje.

“SDA potvrđuje poziciju bh. narodne stranke političkog centra otvorene za sve građane BiH koji prihvaćaju njene programske ciljeve“, naglašava se u deklaraciji.

Navodi se i da će SDA ustrajati na reintegraciji BiH, jer je Dejtonskim mirovnim sporazumom, uprkos tome što je zaustavljena agresija na BiH, država dobila uređenje i unutrašnju strukturu s brojnim mogućnostima opstrukcija i blokada.

“I danas retrogradne snage, u miru, pokušavaju ostvariti one ciljeve koje nisu mogli ostvariti u ratu. Kako slabi uloga međunarodne zajednice u BiH, te snage su sve glasnije u zahtjevima za dodatne teritorijalne i etničke podjele. Nikada nećemo dozvoliti bilo kakve podjele, nego ćemo ustrajati i snažno raditi na ukidanju postojećih. Radit ćemo na jačanju države BiH i suprotstavićemo se svakom pokušaju devastiranja državnih institucija. Znatno ćemo povećati budžete za održivi povratak i boriti se za prava povratnika, jer je to najbolji put za reintegraciju zemlje“, objašnjava se u deklaraciji.

Najavljeno je i suprotstavljanje propagandi protiv bošnjačkog naroda navodeći da su već poznate propagandne metode i lažne optužbe o ekstremizmu i radikalizmu Bošnjaka, ali i borbu protiv relativizacije istine i izjednačavanja krivica kada je riječ o agresiji na BiH.

“Pozdravljamo odluku NATO saveza kojom je BiH pozvana da podnese Prvi godišnji nacionalni program (ANP) u okviru odobrenog Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP). Učinit ćemo sve da se važeći zakoni i donesene odluke u cijelosti poštuju. Odbacujemo pokušaje koji dolaze iz bh. entiteta Republika Srpska da se zaustavi NATO put BiH“, poručuje se u deklaraciji SDA.

Programska deklaracija sedmog Kongresa SDA također tretira pitanja javne uprave, ekonomije, radničkih prava, državne imovine, nezavisnosti pravosuđa, sloboda, raseljenih osoba, boračke zaštite, socijalne zaštite, obrazovanja, Srebrenice, migranata, Mostara, reformi policije, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća…

Delegatima je predloženo i nekoliko rezolucija, a između ostalih to su: o osnovnim ciljevima ekonomske politike i politike razvoja, o načelima i ciljevima vanjske politike, EU i NATO integracija, o vladavini prava, sigurnosti i odbrani, zatim o održivom povratku izbjeglih i raseljenih osoba, o politikama u oblasti obrazovanja, nauke, odgoja, kulture, sporta i mladih… Rezolucije su, kao i Programsku deklaraciju, izradile radne grupe koje je imenovalo Predsjedništvo SDA.

Na sedmom kongresu SDA, koji se održava danas u Olimpijskoj dvorani “Juan Antonio Samaranch“ u Sarajevu prisutni delegati, njih oko 1.300, će izabrati predsjednika i devet potpredsjednika, ali i nakon rasprave za radnim stolovima usvojiti Programsku deklaraciju i rezolucije. Jedini kandidat za predsjednika SDA je aktuelni prvi čovjek stranke Bakir Izetbegović, dok će od 15 nominovanih kandidata za potpredsjednike delegati SDA izabrati devet. Biće izabrani i članovi Glavnog odbora, Etičkog odbora i Nadzornog odbora.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Izdvojeno

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision