Sunday, 26. June 2022.
Unsko-sanski kanton 29° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Septembra. 2016. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
U ponedjeljak sjednica Komisije za referendum u RS-u – Izetbegović: R. Srpska ima pravo na obilježavanje Dana Republike

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakir Izetbegović u intervjuu za TV1, rekao je da građani Republike Srpske imaju pravo na referendum, ali da tim referendumom ne mogu dovoditi u pitanje konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH.

Istakao je da srpski narod u Republici Srpskoj ima pravo da slavi Dan Republike, ali da taj dan ne treba da vrijeđa druge ljude. Govoreći o podršci koju je u vezi referenduma u Srpskoj dao Dragan Čović, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Izetbegović je ocijenio da je Čovićeva politika na momente dvosmislena. On vjeruje da će Ustavni sud ostati pri svojoj odluci da se referendum ne može održati, što će podržati i OHR.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je da se predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik “igra vatrom” ukoliko ne namjerava da odustane od referenduma o Danu Republike.

Incko je za “Politiku” ocjenio da bi održavanje referenduma imalo ozbiljne posljedice na BiH i region, navodeći da su toga svjesne i zemlje u okruženju, ali i šira međunarodna zajednica. Ističe da je vrijeme za smirivanje tenzija, poštovanje ustavnog okvira zemlje i njenih institucija i za povratak konstruktivnom dijalogu. Predsjednik Srpske juče je izjavio da ne isključuje mogućnost zabrane održavanja referenduma o Danu Republike, ali je poručio da će on, ipak, biti održan.

Iz Komisije za provođenje referenduma u Republici Srpskoj (RS) najavili su za sutra u Banjoj Luci radni sastanak sa svim imenovanim predsjednicima opštinskih i gradskih komisija za provođenje republičkog referenduma.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH je prije nekoliko dana odbila kao neosnovan zahtjev Komsije za referendum za korištenje izvoda iz Centralnog biračkog spiska za potrebe provođenja referenduma u RS-u o 9.januaru kao danu tog entiteta. Entitetska komisija za referendum je na tu odluku dostavila žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH. Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi da neće biti odgođen referendum u RS-u, iako CIK nije odobrio korištene biračkih spiskova, te da će biti pokrenute aktivnosti da se CIK “eliminira iz RS-a”. CIK je 1.septembra odbila kao neosnovan i nedopušten zahtjev referendumske komisije iz RS-a za dostavu izvoda iz Centralnog biračkog spiska, koji je zatražen za potrebe referenduma o Danu RS-a, najavljenog za 25. septembar.
“Zahtjev je odbijen kao neosnovan jer referendumska komisija nije legitimno tijelo koje može dobiti traženi materijal”, rekao je na predsjednik CIK-a Ahmet Šantić.
Ova odluka još nije pravosnažna. Članica CIK-a Irena Hadžiabdić je naglasila da trenutno, formalnopravno gledajući, referendumska komisija nije tijelo koje može podnijeti zahtjev za dostavljanje traženog spiska. Nadležni su organi lokalne samouprave, a u slučaju njihovog zahtjeva, trebalo bi praviti posebne izvode iz Centralnog biračkog spiska a ne one koji se koriste za izbore, stav je koji zastupa Hadžiabdić. Potpredsjednik bh. entitet RS Ramiz Salkić je rekao da Bošnjaci ne mogu prihvatiti 9. januar kao dan entiteta, jer je to pravoslavna slava i vrijeđa vjerske osjećaje drugih naroda. Međutim, istakao je Salkić, Bošnjaci nemaju ništa protiv toga da se obilježava neki drugi dan kao Dan RS, ali pod uslovom da nije vezan za pravoslavni datum. On je i jučer izrazio očekivanja da do referenduma neće doći, jer smatra da je međunarodna zajednica i sama svjesna opasnosti, te da će spriječiti njegovo održavanje. Smatra i da referendum u RS-u, Milorad Dodik koristiti u predizborne svrhe. I zvanični Beograd ne podržava referendum u RS.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision