Tuesday, 5. December 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Light Snow
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Juna. 2023. Bosna i Hercegovina
U najavljenom dnevnom redu Doma naroda set energetskih zakona

Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine bit će održana danas, potvrdio je prethodno za Fenu predsjedavajući Doma Tomislav Martinović.

Za razliku od Predstavničkog doma čije je zasjedanje odgođeno, Dom naroda će raditi prema ranijoj najavi.

Predloženi dnevni red je sličan kao što je bio u Predstavničkom domu te je među ostalim temama, najavljeno razmatranje seta reformskih zakona iz energetskog sektora, veoma bitnih za stabilnost, efikasnost i budućnost energetskog sektora te za sve građane Federacije, kako je u saopćenju navedeno iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

U ovom setu su zakoni o električnoj energiji FBiH, zatim o energiji i regulaciji energetskih djelatnosti u FBiH te o korišćenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije.

U saopćenju Ministarstva je istaknuto da su zaštita građana kao krajnjih kupaca, bolja uređenost energetskog sektora, usklađivanje sa legislativom Evropske unije, povećanje sigurnosti snabdijevanja, samo neke od ključnih prednosti koje donose ovi akti.

– Ovaj set zakona direktno prati standarde i normative Evropske unije i njegovim usvajanjem, učinili bismo značajan korak ka ostvarenju tog cilja. Iskreno se nadam da će zastupnici oba doma Parlamenta FBiH prepoznati značaj brzog usvajanja ovih zakona kako bismo što prije krenuli u njihovu implementaciju, u korist građanki i građana FBiH – ocijenio je u navedenom saopćenju federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision