Friday, 14. June 2024.
Unsko-sanski kanton 15° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Septembra. 2023. Zanimljivosti
U kojim se sve zemljama vozi lijevom stranom puta

Iako je nama posve neprirodno vidjeti vožnju lijevom stranom puta te volan na desnoj strani, u nekim zemljama je to sasvim prirodno. Čak je prilično i odvažno reći „nekim“, s obzirom da lijevom stranom ulice vozi otprilike jedna trećina svjetske populacije.

Većina tih zemalja su nekadašnje britanske kolonije, ali neke i nisu, pa provjerimo u kojim se to zemljama vozi „krivom“ stranom, prenosi punkufer.dnevnik.hr.

Velika Britanija

Ujedinjeno Kraljevstvo ima dugu istoriju vožnje lijevom stranom, koja seže sve do rimskog doba. S obzirom kako su većina ljudi desnoruki, koncept jahanja konja s lijeve strane postao je uobičajena praksa kako bi desna ruka bila spremna za napad u slučaju neočekivane zasjede.

Papa Bonifacije VIII godine 1300. odobrio je zvanično „pravilo puta“ po kojem svi putnici treba da se drže na lijevoj strani ulice.

Čak i kad su vagoni postali primarno prevozno sredstvo, lijeva strana puta ostala je uobičajena u Ujedinjenom Kraljevstvu, dopuštajući vozačima da im desna ruka ostane slobodna. Tokom 18. vijeka donijet je zakon koji propisuje da sav promet u Londonu ostane na lijevoj strani, što je dovelo do širenja pravila po cijeloj Britaniji, gdje je i dalje čvrsto na snazi.

Japan

Postoji nekoliko argumenata zašto je Japan usvojio vožnju lijevom stranom. Neki Japanci vjeruju da se njegovo porijeklo može pratiti unazad do samuraja, koji su mač nosili na lijevoj strani, a izvlačili bi ga desnom rukom ako bi sreli napadača u nekoj od uskih, krivudavih ulica.

To je značilo da će ratnici koji jašu na konjima moći slobodno izvući svoje mačeve na prvi znak napada (dakle, sličan razlog kao i u Britaniji). Tokom 19. vijeka Japan je uspostavio čvrst odnos s UK, te su Britanci pomogli Japanu u uspostavljanju industrijalizovanog transportnog sistema, uključujući složenu željezničku mrežu koja se temelji na „lijevom prometu“. Ovo je zacementiralo britansku tradiciju saobraćaja lijevom stranom u japanskom društvu.

Australija

Kao britanska kolonija do 1901. Australija je prihvatila saobraćaj lijevom stranom jednostavno zato što je nekad bila pod britanskom vlašću. Rani drumski i željeznički sistemi izgrađeni su oko sistema lijevog saobraćaja koji je ostao na snazi ​​do danas.

Indija

Još jedna bivša britanska kolonija, Indija, nastavila je da koristi vožnju lijevom stranom kao rezultat svoje istorije pod britanskom vlašću. Dok je Indija 1947. donijela Indijski zakon o nezavisnosti, saobraćaj lijevom stranom puta ostao je mali znak duge i komplikovane istorije nacije, te se nije prešlo na vožnju desnom saobraćajnom trakom.

Švedska

Prije nego nas napadnete, recimo kako su Šveđani nekad vozili lijevom stranom, tačnije sve do 3. septembra 1967. godine. Danas je taj dan poznat pod nazivom Dagen – H. Iako je i prije same promjene 90 odsto Šveđana posjedovalo automobile s volanom na lijevoj strani i iako su susjedne zemlje vozile desnom stranom, promjena je u zemlji dočekana vrlo nevoljno.

Na dan promjene, saobraćaj je bio zabranjen preko noći, kako bi se automobili kad se ujutro pokrenu, mogli pravilno usmjeravati. Napravljena je sveobuhvatna kampanja, ali su ipak uslijedile neminovne saobraćajne nesreće (srećom s uglavnom minornim posljedicama) čiji je broj tek 1969. postao jednak broju prije promjene strana.

I da, dodajmo da je nakon Šveđana još jedna evropska zemlja promijenila vožnju iz lijeve traku u desnu. Godine 1968. to je učinio i Island.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision