Saturday, 15. May 2021.
Unsko-sanski kanton 9° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Jula. 2020. Zanimljivosti
U Japanu uslikan rijetki fenomen-oblak duginih boja

Rijedak fenomen koji se obično opisuje kao “oblak duga” ili “oblak duginih boja” nedavno je uočen i uslikan iznad japanskog grada Tokija.

Ipak u stvarnosti ovo je samo optički fenomen koji je bio bliži tome da je to ledenim oreol nego “oblak duga” tj. duga koju viđamo nakon kiše Ovi oblaci su poznati kao iridescentni oblaci, a sam fenomen koji im daje efekat kao da su obojeni duginim bojama, zove se iridescencija.

Dok je duga rezultat refrakcije (sunčeva svjetlost se savija i prelama dok prolazi kroz velike kapljice vode), iridescentni oblaci nastaju zbog difrakcije, koja se događa kada snop svjetlosti naiđe na prepreku slične veličine toj talasnoj dužini svjetla i zatim se prelama i savija oko prepreke.

Ovaj neobičan fenomen oblaka se objašnjava ovako:”Osim prisustva oblaka koji sadrže led u pravom položaju na nebu, halo(efekat) zahtjeva da izvor svjetlosti (Sunce ili Mjesec) bude na nebu veoma visoko, na nadmorskoj visini od 58 stepeni ili više”

“To znači da je solarnu raznolikost halo(efekta) nemoguće vidjeti na lokacijama sjeverno od 55 stepeni sjeverno ili od 55 stepeni južno . Lunarni obodni horizonti su vidljivi i na drugim geografskim širinama, ali je mnogo rijeđi jer je potrebno gotovo pun Mjesec da proizvede dovoljno svjetlosti. “

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision