Friday, 22. October 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Decembra. 2014. USK, Vijesti
U DOMU ZDRAVLJA BIHAĆ PRIZNAJU: BILO JE PROBLEMA OKO IZDAVANJA „ZELENIH RECEPATA“

BIHAĆ, 9. decembra – U bihaćkom Domu zdravlja u posljednje vrijeme vlada nestašica zelenih recepata.Tako je otežano pacijentima da nabave lijekove koji se nalaze na esencijalnoj listi zbog čega su primorani kupovati u apotekama po njihovoj stvarnoj cijeni. Od direktorice ove zdravstvene ustanove saznajemo da je problem sa zelenim receptima u medjuvremenu otklonjen. U Zavodu za zdravstveno osiguranje, koje dostavlja recepte, tvrde da je dostavljen njihov dovoljan broj. Sa problemom nedostatka tzv.“ zelenih recepata“ u Domu zdravlja Bihać suočili su se u septembru, tvrdi direktorica Azra Ćehić–Hasić. Pokazalo se da je razloga tome više. Detaljne analize koje je sačinio menadžment ustanove potvrdile su da je u značajnoj mjeri došlo do povećanja broja korisnika recepata, čak 15. 000 više pacijenta u odnosu na isti period prošle godine. To je, ipak, dio problema oko izdavanja „zelenih recepata“u bihaćkom Domu zdravlja.Trebalo se više povesti računa o evidenciji pacijenta kojima su se propisivali lijekovi sa esencijalne liste, priznaje direktorica. Ona ne želi optuživati svoje kolege-liječnike za koje vjeruje da niko od njih nije upotrebio recepte u nepotrebne svrhe. Propusti su se, medjutim, dešavali.

Ovakvih slučajeva je najviše kod hroničnih bolesnika koji,najvjerovatnije iz straha da će ostati bez lijekova, znatno ranije prije ugovorenog termina dolaze kod liječnika.

Nakom početnih propusta, direktorica Ćehić-Hasić uvjerava da su pooštrene kontrole izdavanja recepata te da pacijenti do kraja godine ne trebaju više se oko toga brinuti.

Direktorica Doma zdravlja Bihać ističe da će ovakvi i problemi definitivno biti stvar prošlosti nakon što se zdravstvo u USK informatizira. Tada će se imati tačan uvid u rad svakog liječnika koji će, medju ostalim, morati redovno unositi podatke i o korištenju zelenih recepata.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision