Saturday, 25. June 2022.
Unsko-sanski kanton 26° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

24. Oktobra. 2014. USK, Vijest dana
U Cazinu poplavljeno više objekata, otežan saobraćaj, u Kostajnici vanredno stanje

Vodene bujice uzrokovane obilnim kišnim padavinama pričinile su materijalnu štetu na području općine Cazin, u sjeverozapadom dijelu Bosne i Hercegovine, gdje je poplavljeno više desetaka stambenih i poslovnih objekata.Intenzitet padavina je, prema izvještaju Kantonalne uprave civilne zaštite Unsko-sanskog kantona, u proteklih 48 sati pojačan, a na području općine Cazin poplavljeno je više desetaka stambenih i poslovnih objekata.

U cazinskim naseljima Mutnik, Slatina, Kapići, Tržačka Raštela i Ćoralići mjestimične poplave nanijele su štetu usjevima, a iz općinske službe Civilne zaštite je potvrđeno da je poplavljen most u naselju Begove Kafane.Kako je za AA rekao stanovnik naselja Pjanići Adis Samardžić, u ranim jutarnjim satima voda je u roku od sat vremena dosegla nivo koji je ugrozio više desetaka objekata u tom naselju.

Kiša pada već tri dana, a kako je rekao, izlijevanjem rijeke Mutnice iz korita te uslijed oborinskih voda koje se slijevaju sa okolnih brda, poplavljena je i cesta u tom naselju, tako da saobraćanje putničkih motornih vozila nije moguće.”Voda ulazi u objekte, to je treći put ove godine, cesta je neprohodna za putnička vozila. Nivo vode je u stagnaciji, ali kiša ne prestaje”, rekao je.

Obilne padavine uzrokovale su poplave u tom dijelu Bosne i Hercegovine i u prvoj polovini septembra. Tada su vodene bujice i klizišta uzrokovali veliku materijalnu štetu na desecima objekata.Poplave koje su u maju pogodile BiH prouzrokovale su štetu od oko četiri milijarde konvertibilnih maraka.

Načelnik opštine Kostajnica Drago Bundalo proglasio je stanje pripravnosti zbog neposredne opasnosti, prijetnje i rizika od poplava na području ove lokalne zajednice. U Kozarskoj Dubici izlila se Knežica, a raste i vodostaj Une.

Stanje pripravnosti proglašeno je noćas, tri sata poslije ponoći, zbog velike količine padavina koje su prouzrokovale nagli porast potoka Tavija i Bunjarica, rekao je Srni portparol opštine Kostajnica Aleksandar Pašić.

Pašić je rekao da je voda ušla u desetak pomoćnih objekata u ulicama 2. maja i Vase Pelagića, te da je saobraćaj otežan na svim putevima.

“Na magistralnom putu Novi Grad – Kostajnica zbog veće količine vode na putu u naselju Grdanovac saobraćaj je usporen. Ista situacija je i na putu Kostajnica – Kozarska Dubica u mjestu Petrinja”, naveo je Pašić.

On je dodao da su jedinice Civilne zaštite, radnici Komunalnog preduzeća i pripadnici Dobrovoljnog vatrogasnog društva od noćas na terenu.

Potoci Tavija i Bubnjarica prouzrokovali su bujičnu poplavu 5. avgusta kada je poplavljen veliki broj domaćinstava i privrednih objekata u Kostajnici.

I na području opštine Kozarska Dubica usložnjava se stanje izazvano obilnim padavinama.

Načelnik Civilne zaštite Đuro Trubarac saopštio je da se rijeka Knežica izlila na nekoliko mjesta i presjekla magistralni put prema Prijedoru. Dodao je i da se povećava vodostaj Une koja raste 15 centimetara na sat.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijest dana

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision