Thursday, 18. August 2022.
Unsko-sanski kanton 20° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Juna. 2014. USK, Vijesti
U Cazinu počela ovogodišnja “Kolonija skulptura“

Iz unutrašnjosti Starog grada Ostrožac, proteklih dana odjekivali su zvuci  dlijeta od kamen, koji su se prelivali niz kanjon rijeke Une. Radilo se o prvoj fazi ovogodišnje, 47. po redu Internacionalne Kolonije skulptura „Ostrožac 2014“, čiji je organizator JU „Kulturni centar“ Cazin. Svoje diplomske radove u kamenu bihacitu izrađivali su studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Sarajeva, Dalila Manso i Marko Frančešević, uz pratnju profesora Samira Sućeske. Treba istaknuti da se po već ustaljenoj tradiciji ova manifestacija odvija na prostoru Starog grada Ostrožac, koji je od prošle godine na listi nacionalnih spomenika BiH i predstavlja jedinstven ambijent u kome se nalazi „Park skulptura“, kao svjedočanstvo na dugodogišnje uspješno postojanje Kolonije i pohode vrsnih umjetnika iz naše zemlje, regiona, ali i drugih kontinenata.

 Prema riječima Ismeta Kasumovića, jednog od osnivača ove jedinstvene umjetničke kolonije, ovo je projekat, koji uvijek donosi posebnu promociju za Cazin i skreće pažnju ljudi iz svijeta umjetnosti na ovu sredinu.

– Kolonija skulptora na Ostrošcu ima umjetničku, ali i jednu emotivnu dimenziju na koju svakako možemo biti ponosni, nakon što ona traje evo već decenijama – kazao je Ismet Kasumović.

Izrađeni radovi studenata bit će prebačeni na lokaciju parka ispred Prve srednje škole, gdje je inicijalno i započela ovogodišnja Kolonija. Iz JU „Kulturni centar“ Cazin najavljuju drugu fazu „Kolonije skulptora Ostrožac 2014“ za mjesec avgust, kada će na ove prostore doći umjetnici iz drugih zemalja i raditi skulpture u kamenu bihacitu i terakoti, čime će dodatno obogatiti fundus „Parka skulptura“ pod vedrim nebom.

 Specifičnost Kolonije  

Specifičnost ovogodišnje Kolonije jeste, da je prva dva dana radila na prostoru ispred Prve srednje škole u Cazinu.

– Željeli smo povezati ovaj događaj sa mladima u Cazinu, s obzirom da ove godine u radu Kolonije učestuje dvoje studenata sa Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu, skupa s njihovim mentorom, koji prati njihove diplomske radov –pojasnio je Emir Šarić, direktor Kulturnog centra u Cazinu.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision