Friday, 14. June 2024.
Unsko-sanski kanton 18° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Juna. 2023. USK
U Bužimu upriličena promocija putopisa „U naručju vremena – Bihać i Cazinska krajina“  autora Izeta Perviza

U Bužimu je promovirana knjiga „U naručju vremena – Bihać i Cazinska krajina“  bosanskohercegovačkog književnika i novinara Izeta Perviza. Riječ je o putopisu koji sadrži tekstove koji donose poznate činjenice o brojnim kulturno-historijskim, vjerskim i spomeničkim objektima, kao i o nekim poznatim epskim junacima Cazinske krajine. Izdavač je Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ iz Bužima…

Knjigu  putopisa  pod nazivom „U naručju vremena – Bihać i Cazinska krajina“ čini 37 kvalitetnih i dopadljivih tekstova o historiji, običajima, tradiciji prostora Velike Kladuše, Cazina, Bihaća, Bosanske Krupe. Autor, porijeklom Krajišnik Izet Perviz objavljivao je godinama tekstove o zavičaju što će poslužiti kao osnova njegovoj knjizi.

Ovim putopisnim ćilimom književnika i novinara  Izeta Perviza prekriven je teritorij lijeve obale Une koji se u cijelosti podudara sa obuhvatom općina Velike Kladuše i Bužima te grada Cazina ali i onim dijelovima gradova Bihaća i Bosanske Krupe, koji se nalazi na lijevoj obali rijeke. Najveći broj tekstova iz knjige pripada Cazinu. Kako je rečeno, putopis o kulturno-historijskoj baštini, o ljudima i običajima s lijeve obale bosanskohercegovačkog Pounja sušta je suprotnost dosadašnjem Pervizovom izrazu. Iako i ovaj putopis obiluje najprefinjenijim književno-umjetničkim odlomcima  oni su ujedno i toliko pitki da će ih i najobičniji čitaoci s lakoćom isčitavati i razumijevati.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision