Sunday, 5. February 2023.
Unsko-sanski kanton -3° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

20. Septembra. 2022. Bosna i Hercegovina
U BIH u toku treća sedmica predizborne kampanje za Opće izbore, CIK uveo značajnu novinu koja bi mogla osigurati nikad poštenije izbore

U BIH traje predizborna kampanja za Opće izbore. Političkih aktera je više nego ikada ranije, a na spisku je preko tri miliona glasača-od kojih većina živi u neprestanim kampanjama. Nastupila je i treća sedmica kampanje, u kojoj ovogodišnji učesnici  koriste već davno isprobane recepte dodvoravanja glasačima. Posmatrači i analitičari slažu se da se kampanja ne razlikuje od predhodnih. Poruke su uglavnom iste kao i posljednjih 20 godina, ali sve teže dopiru do birača koji, teško vjeruju da će izbori donijeti potrebne promjene.

CIK uveo značajnu novinu koja bi mogla osigurati nikad poštenije izbore

U sklopu dodatne zaštite integriteta izbornog procesa Centralna Izborna komisija je uvela nekoliko novina, a koje su propisane Pravilnikom CIK-a. Na Općim izborima koji će se održati u Bosni i Hercegovini 2. oktobra CIK uvodi štambiljanje glasačkih listića štambiljom sa oznakom svakog posebnog biračkog mjesta. Listići će se štambiljati i potpisivati od člana biračkog odbora zaduženog za izdavanje listića. Na taj način spriječit će se manipulacija da se u glasačkoj kutiji nađe listić koji nije izdat na tom biračkom mjestu. Važno je da glasači obrate pažnju da se pri izdavanju listići štambiljaju i potpišu od člana biračkog odbora, jer u suprotnom glas neće vrijediti ako na listiću bude nedostajao štambilj i potpis člana biračkog odbora. Tek nakon toga birači zadužuju listić i ulaze u glasačke kabine. Također, tokom procesa glasanja kabine će drugačije biti okrenute nego do sada te će se vidjeti leđa glasača ali će i dalje biti zaštićena tajnost glasa. Kako su naglasili iz CIK-a ovom promjenom se sprječava fotografisanje i eventualne zloupotrebe zamjene izdatog listića nekim drugim listićem.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision