Subota, 27. Marta 2021.
Unsko-sanski kanton 9° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Marta. 2021. Bosna i Hercegovina
U BiH do sada stiglo 100.800 doza: Zdravstveni radnici su prioritet za vakcinaciju

U Bosnu i Hercegovinu do sada je stiglo 100.800 vakcina. Od tog broja prekjučer je putem COVAX mehanizma došlo 49.800 doza koje bi u narednom periodu trebale biti distribuirane. Ukupna količina vakcina koju je naša zemlja do sada dobila nije dovoljna za imunizaciju ni dva posto stanovništva.

Starije osobe

Kako nam je potvrdila Maja Kojović, stručna saradnica za odnose s javnošću Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, putem COVAX-a je za FBiH stiglo 15.210 doza „Pfizera“ i 17.100 doza „AstraZenece“, a najprije će biti vakcinisane prioritetne grupe.

– Prva prioritetna skupina su zdravstveni radnici i osobe zaposlene u zdravstvenim ustanovama, štićenici i osoblje socijalnih ustanova i ustanova za smještaj starije populacije, zatim se cijepe osobe starije od 60 godina, hronični bolesnici i na kraju osobe koje rade u značajnijim javnim službama poput policije, uposlenika u obrazovanju… – rekla je Kojović.

.

  • Kojović: Hronični bolesnic

    Kojović: Hronični bolesnic

    FOTO: AVAZ


Dodala je da su pojedini kantoni već vakcinisali zdravstvene radnike koji su za tim izrazili želju, a potom su krenuli s vakcinacijom ostalih prioritetnih grupa.

Većina trenutno dostupnih vakcina u BiH je donirana. Donaciju nam je već uručila Srbija, a određene količine obećale su Slovenija, Turska i Kina. U bh. entitetu Republika Srpska uspjeli su nabaviti ruske vakcine “Sputnjik V”.

Mala količina

Rifat Rijad Zaid, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH, ističe da su zdravstveni radnici nulti prioritet.

  • Zaid: Nulti prioritet

    Zaid: Nulti prioritet

    FOTO: ARHIV


– Količina koja je do sada isporučena dovoljna je za oko 25.000 zdravstvenih radnika, a u BiH ih ima 45.000 do 50.000. Računajući sadaku koju smo dobili, vakcine koje smo kupili, a koje su stigle i čeka se njihova isporuka te one koje će stići kao donacija od Slovenije i Turske, mislim da će to biti dovoljno za imunizaciju zdravstvenih radnika – kazao je Zaid.

Uključen i privatni sektor

Putem ministarstava zdravstva FBiH, RS i Distrikta Brčko, i zdravstveni radnici u privatnom sektoru imaju priliku da se vakcinišu prvim dozama koje stižu u našu zemlju. Kako nam je rekla Gordana Šukalo, direktorica zdravstvene ustanove “Fono medic”, Ministarstvo zdravlja RS ima spisak privatnih ustanova.

– Mi, ali i ostale privatne ustanove dobili smo poziv i svi koji žele mogu se vakcinisati – rekla je ona.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision