Friday, 14. June 2024.
Unsko-sanski kanton 17° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

27. Augusta. 2023. Bosna i Hercegovina
U BiH Potreba za stranim radnicima je sve veća, neophodne su izmjene propisa

Nasuprot politike bh. realnost – nedostaje nam radne snage. Iako gotovo da nema zemlje u Evropi, Aziji, Africi, pogotovo na Bliskom Istoku u kojoj jugoslavenski radnici nisu dizali zgrade, gradili puteve, mostove, hidreocentrale, a nerijetko i cijele gradove, situacija je sada drugačija. Prostori nekadašnje zajedničke države posljednjih godina puni su radnika iz Bangladeša, Indije, Pakistana, Turske, Kine. Konzorciji iz ovih zemalja gotovo da su nezaobilazni u svakom tenderu. A tako će, izvjesno je, biti u idućim godinama.

Otkad je Evropska unija otvorila granice za bh. radnike, u Bosni i Hercegovini sve je teže naći kvalitetnog majstora. I zaista, desetine hiljada radnika svoj kruh zarađuje na prostoru Zapadne Evrope. Za to vrijeme, Bosna i Hercegovina otvara se stranim radnicima. Na taj način pokušava se nadoknaditi manjak radne snage. No, jesu li trenutne kvote za produženje i novo zapošljavanje stranih radnika u Bosni i Hercegovini dovoljne?

“Kvote koje odobrava država su nedovoljne. S druge strane, država pita zašto odobrene kvote ne koristimo i tu dolazimo do ključnog problema. RS uglavnom iskoristi planirane kvote zato jer su blagovremeno donijeli propise o zapošljavanju stranaca, o posredovanju u zapošljavanju i druge koje vrlo pojednostavljuju proceduru. Federacija je prekomplikovana i procedure za stranog radnika traju šest mjeseci i duže”, ističe Mario Nenadić, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision