Saturday, 10. December 2022.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

3. Novembra. 2022. Region
U Berlinu danas počinje samit zemalja Zapadnog Balkana, BiH će potpisati tri sporazuma

U Berlinu se danas u okviru Berlinskog procesa održava samit zemalja Zapadnog Balkana, a među njima je i Bosna i Hercegovina.

Domaćin samita je njemački kancelar Olaf Scholz, a prisustvovat će šefovi država Zapadnog Balkana, predstavnici zemalja članica Evropske unije i Velike Britanije, kao i međunarodnih finansijskih institucija i regionalnih organizacija.

BiH će predstavljati predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Zbog geopolitičkih implikacija ruske invazije na Ukrajinu, fokus samita bit će usmjeren na energetsku sigurnost i zelenu tranziciju te opredijeljenost regiona da ubrza implementaciju “Zelene agende” za Zapadni Balkan.

Samit će se baviti i inicijativama za unapređenje razvoja zajedničkog regionalnog tržišta najavljenim u okviru Berlinskog procesa u novembru 2020. godine.

Berlinski proces uspostavljen je 2014. godine kao platforma za sve države Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) za ubrzanje približavanja EU i jačanje regionalne integracije i saradnje što je ključno za ekonomski rast i mir na Zapadnom Balkanu.

U tom kontekstu, fokusira se na oblasti kao što su razvoj infrastrukture, poslovanje, regionalnu razmjenu mladih, pomirenje i nauku.

Inicijativa je do danas donijela rezultate u regionu ubrzavanjem razvoja održive saobraćajne infrastrukture, poticanjem zelene tranzicije i regionalne saradnje, koji su važna prekretnica ka usklađivanju sa EU i ambicijama proširenja.Tegeltija će u ime BiH potpisati Sporazum o slobodi kretanja s ličnim kartama na Zapadnom Balkanu, Sporazum o priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata u kontekstu Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini i Sporazum o priznavanju kvalifikacija visokog obrazovanja.

ZADNJE VIJESTI IZ Region

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision