Saturday, 2. March 2024.
Unsko-sanski kanton 8° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Novembra. 2022. Bosna i Hercegovina
U Banjoj Luci danas konstitutivna sjednica NSRS-a, zakletvu polažu i Cvijanović i Dodik

Konstitutivna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, (NSRS) novog, jedanaestog saziva, zakazana je za danas u Banjoj Luci.

U skladu s Poslovnikom, prvom sjednicom, do izbora novog predsjednika NSRS, predsjedavat će najstariji poslanik Nataša Radulović, uz pomoć generalnog sekretara Nebojše Zgonjanina i tri najmlađa poslanika iz tri političke partije s najvećim brojem mandata, Anje Ljubojević, Aleksandra Trninića i Nebojše Drinića.

Kako je rečeno prošle sedmice nakon sastanka predstavnika vladajuće koalicije u RS-u, dogovoreno je da predsjednik NSRS bude iz Ujedinjene Srpske, te da je kandidat za tu poziciju Nenad Stevandić. 

Na sastanku predstavnika parlamentarnih stranaka u NSRS 11. novembra usvojen je prijedlog odluke po kojoj bi Narodna skupština u ovom sazivu trebalo da ima četiri potpredsjednika.

Na konstitutivnoj sjednici NSRS zakletvu će položiti novoizabrani poslanici, te predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i novoizabrani potpredsjednici RS-a Davor Pranjić i Ćamil Duraković.

Osim izbora predsjednika i potpredsjednika NSRS, te polaganja svečane zakletve, predviđeno je i imenovanje generalnog sekretara i zamjenika generalnog sekretara NSRS.

Također, u predloženom dnevnom redu je i pokretanje inicijative za izbor delegata iz RS-a u Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine te pokretanje inicijative za izbor delegata u Vijeće naroda RS.

Lider SNSD-a Milorad Dodik je prošle sedmice izjavio da će, kada dođe vrijeme za izbor delegata u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, gdje se bira pet delegata iz srpskog naroda, oni imati zajednički prijedlog za četiri, koji će doći iz SNSD-a.

Prema potvrđenim rezultatima izbora, u novom sazivu NSRS bit će:

SNSD sa osvojenih 29 mandata; SDS sa 13; PDP sa osam, Socijalistička partija Petar Đokić-NDP-SNP sa pet; Pokret za državu sa pet, Demokratski savez-DEMOS sa pet mandata, zatim  Ujedinjena srpska sa osvojena četiri mandata, Za pravdu i red – lista Nebojše Vukanovića sa četiri; DNS sa četiri; a Narodna partija Srpske-Darko Banjac-PUS-Prva SDS sa tri i SPS – Goran Selak sa tri mandata.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision