Monday, 30. January 2023.
Unsko-sanski kanton 4° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

19. Januara. 2023. Zanimljivosti
U 2023. očekuje se znatno smanjen broj zaposlenosti u svijetu

Međunarodna organizacija rada (ILO) objavila je svoj zvanični izvještaj o situaciji na tržištu rada. Naime, zapošljavanje širom svijeta znatno će se usporiti u 2023. godini zbog ekonomskih posljedica rata u Ukrajini, visoke inflacije i strože monetarne politike.

Izvještaj pokriva obim i posljedice poremećaja na tržištu rada uzrokovanih preklapanjem ekonomskih i geopolitičkih kriza i analizira globalne obrasce, regionalne razlike i ishode među grupama radnika.

Izvještaj posvećuje posebnu pažnju uticaju različitih kriza na produktivnost, kvalitet posla i mogućnosti zapošljavanja i kako ovi trendovi rizikuju da potkopaju socijalnu pravdu širom svijeta.

U 2023. ILO očekuje rast zaposlenosti od jedan posto, snizivši dosadašnju procjenu za pola postotnog boda. Broj nezaposlenih trebao bi u novoj godini porasti za tri miliona, na 208 miliona, a inflacija će nagristi realne plaće, navodi se u izvješću ILO-a o globalnim trendovima.

“Zbog sporijeg rasta broja zaposlenih u svijetu ne očekujemo nadoknadu gubitaka iz covid krize prije 2025. godine”, rekao je Richard Samans, direktor istraživačkog odjela pri ILO-u i koordinator novoobjavljenog izvještaja.

Situacija bi se mogla još više pogoršati ako globalna ekonomija uspori, napominju iz ILO-a.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision