Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Januara. 2023. Zanimljivosti
Tuzla je jedan od najjeftinijih gradova za život na Balkanu, Sarajevo skuplje od Novog Sada

Numbeo je sajt koji se bavi analizom dnevnih troškova širom svijeta, a jedna od listi koju su formirali, zanimljiva je nama s obzirom na to da su sumirali koji su to najskuplji i najjeftiniji gradovi za život na Balkanu i u svijetu.

Prilikom rangiranja gradova vodili su se cijenama u restoranima i marketima, cijenama javnog prijevoza, režije, zdravstvene zaštite, rente i slično.

Utvrđeno je da je na Zapadnom Balkanu najskuplji grad za život glavni grad Srbije Beograd (186. mjesto u Evropi), a odmah nakon njega je Budva (188 mjesto u Evropi), turistička prijestolnica Crne Gore. Iza Beograda je i Tirana (194. mjesto u Evropi), glavni grad Albanije.

“Iako se Tirana smatra jeftinom za život sa stanovišta ostalih Evropljana, ona je skupa za lokalno stanovništvo i nivo dohotka”, piše Euractiv.

Jedno od najjeftinijih mjesta za život je Priština (234. mjesto u Evropi), a slijede Niš u Srbiji (232. mjesto) i Tuzla u Federaciji BiH (227. mjesto).

Glavni grad Bosne i Hercegovine je na 206. mjestu u Evropi i skuplji je za život od Podgorice, Novog Sada, Skoplja, Banje Luke…

U Hrvatskoj je najskuplje živjeti u Zadru (141. mjesto u Evropi), zatim u Dubrovniku pa Zagrebu, koji je na 150. mjestu prema cijeni življenja u gradovima u Evropi.

Na vrhu liste najskupljih u Evropi za 2023. godinu je Bazel, a slijede Cirih, Lausanne, Zug i Bern, svi u Švajcarskoj. Ostali gradovi koji spadaju u top deset najskupljih nalaze se u Norveškoj: Oslo, Stavanger, Bergen, Trondhejm i Tromse.

Pri dnu liste su gradovi u ratom razorenoj Ukrajini, a na posljednjem mjestu je Harkov. Druga jeftina mjesta za život su ukrajinski gradovi Lavov, Odesa, Dnjepar i Kijev.

Kompletnu rang listu možete pogledati na ovom linku

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision