Sunday, 26. June 2022.
Unsko-sanski kanton 29° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

31. Avgusta. 2014. USK, Vijesti
TUŽILAŠTVO USK-A: ISTRAGA U AKCIJI KOVERTA BLIŽI SE KRAJU

Istraga u akciji „Koverta“, koju vodi Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona (USK) zajedno sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), primiče se kraju.

U tužilačkom istražnom pritvoru od 11. juna nalaze se Đevad Muslimović, direktor Šumskog privrednog društva (ŠPD) „Unsko-sanske šume“ i nesuđeni krajiški premijer, kojeg je SDA pokušala postaviti na tu poziciju neposredno prije hapšenja, te Enes Karić, pomoćnik upravnika Šumarije „Sana“ u Sanskom Mostu.

Iz dobro obaviještenih izvora kako piše sarajevski avaz brojni su pilanari i poslodavci, koji su sarađivali s istražiteljima, opisali piramidu kriminala u „Unsko-sanskim šumama“. Isto su uradili i neki od uhapšenih.

Iz tužilačkog pritvora pušteni su Muslimovićev vozač Hajrudin Pehlivanović, glavni kontrolor Esad Mešić te Fahrudin Sirćo, koji je iz pritvora izašao 25. avgusta. Zanimljivo, svi su se vratili na svoja radna mjesta i niko, prema svemu sudeći, i ne razmišlja o njihovoj suspenziji do okončanja tužilačke istrage.

– Svaki kamion pun balvana plaćan je 300 KM. To su uzimali poslovođe i upravnici. Za tendere su bili zaduženi direktor i njegovi ljudi, a veza s pilanarima preko koje su vršena plaćanja bio je Muslimovićev vozač – ispričao nam je naš izvor.

„Hitnost“ stalna praksa

Izvor blizak istrazi pojasnio je za avaz kako je organiziran kriminal putem Komisije za nabavke u ŠPD „Unsko-sanske šume“.

– U ovoj komisiji rade Rasim Mehmedović, Esad Družić, Jasmina Kabiljagić i pravnik Mensur Islamović, koji je najbliži Muslimovićev saradnik. Za dodjelu LOT-ova izbjegavan je javni konkurs te se provodio „konkurentski zahtjev“, navodno zbog hitnosti posla. To je kada se nađu tri firme i dogovore ko će šta raditi. Ali, u ovoj firmi ta „hitnost“ bila je stalna praksa – ispričao je „Avazov“ izvor.

ZADNJE VIJESTI IZ USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision