Monday, 24. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Augusta. 2023. Svijet
Turska poručila Armeniji da izbjegava provokativne korake po pitanju ceste za Karabah

Ministarstvo vanjskih poslova Turske poručilo je da pomno prate događaje oko koridora Lachin i da od Armenije očekuje da izbjegne provokativne korake.

“Turska pomno prati dugogodišnje rasprave o cesti Lachin i razumije legitimnu zabrinutost Azerbajdžana po tom pitanju. Nažalost, ova zabrinutost koju je Azerbajdžan glasno izražavao dugo vremena nije uzeta u obzir, te je kao rezultat toga Azerbajdžan poduzeo mjere koje smatra prikladnima u okviru svojih suverenih prava”, navodi se u saopćenju ministarstva.

Azerbajdžan je pozvao zemlje i međunarodne organizacije koje su dale protuazerbajdžanske izjave da poštuju njegov suverenitet i teritorijalni integritet, posebno u vezi s razvojem događaja u Karabahu i Lachinskom putu, jedinom kopnenom putu koji Armeniji daje pristup regiji Karabah.

Unatoč tekućim pregovorima o mirovnom sporazumu nakon rata 2020., napetosti između Bakua i Erevana porasle su posljednjih mjeseci u vezi s cestom Lachin, kao i azerbajdžanskom uspostavom granične kontrolne tačke na cesti.

Nema opravdanja za kritike protiv Azerbajdžana u vezi s cestom Lachin, poručila je Turska, dok se u izjavi ministarstva dodaje da Baku ulaže “maksimalne napore” u dobroj vjeri u pogledu humanitarnih razloga, uključujući medicinski prijevoz.

“Naša očekivanja od Armenije su da izbjegne provokativne korake, da prizna teritorijalnu cjelovitost i suverenitet Azerbajdžana, da podupre korištenje ‘Agdam-Khankendi’ i drugih alternativnih načina za zadovoljenje potreba armenskog stanovništva u Karabahu, kao i da podupre napore za reintegraciju armenskog stanovništva Azerbajdžana”, saopćilo je ministarstvo.

Turska vjeruje da bi za osiguranje mira i stabilnosti u regiji trebalo podržati teritorijalni integritet, suverenitet i humanitarne napore Azerbajdžana i izbjegavati akcije koje pogoršavaju situaciju, dodaje se.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision