Utorak, 21. Januara 2020.
Unsko-sanski kanton 14° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

21. Januara. 2020. Zanimljivosti
Turkish Airlines ima 211 pilotkinja

Turska nacionalna aviokompanija Turskih Airlines oborila je sve rekorde kada je u pitanju broj žena pilota. Sa šest pilotkinja, koliko ih je bilo 2006. godine, broj se povećao na 211 ove godine.

Pilotkinje upravljaju svim tipovima aviona i na svim letovima, od kratkih do dugih. Turkish je tako postala jedna od aviokompanija s najviše pilotkinja u svijetu jer zapošljava 39 kapetanke i 172 prve časnice, uključujući i one koje prolaze kroz obuku.

Pilotkinje angažuju iz Turske i zemalja svijeta.

Nakon što je obuka za letjenje postala dostupna i civilima, koja je ranije bila moguća samo u Vazdušnim snagama Turske, žene piloti su počele da ulaze u svijet turske civilne avijacije.

Selin Sevimli, Didem Bajrakdar i İrem Pojraz su samo neke od pilotkinja Turkish Airlinesa koje su pozvale i druge žene da im se pridruže.

Sevimli je odlučila da postane pilotkinja kada je vidjela kapetanicu u kokpitu dok je bila srednjoškolka i išla na ekskurziju sa Univerzitetom Anadolu prije nego je počela karijeru u Turkish Airlinesu gdje je već osam godina.

“Tokom srednjoškolskih godina, bila sam iskreno dirnuta kada sam proučavala svoje okruženje i radili istraživanje o zanimanjima. Kasnije sam saznala da Univerzitet Anadolu ima svoj dio za pilote”, kazala je 29-godišnja kapetanica Boeinga 737 THY-ja.

Njen suprug je takođe pilot. Ističe da, uprkos tome što se broj pilotkinja povećao, neki putnici i dalje budu iznenađeni.

“Nekada kada nas čuju da najavljujemo polijetanje, putnici svoje iznenađenje i sreću prenose našem kabinskom osoblju, što nas čini srećnima. Putnici koji nam prilaze nakon leta uvijek su izvor motivacije kada izraze svoju sreću i emocije”, kazala je ona.

Tridesetdvogodišnja Didem Bajrakdar leti kao prva časnica već dvije godine za ovu aviokompaniju.

Nakon edukacije u privatnim školama letenja, Bayrakdar čiji je otac takođe pilot, radila je u privatnom sektoru šest i po godina i onda je ukrstila puteve sa THY-je.

Svima koji žele postati piloti, poručila je da ne odustaju i da idu za svojim snom.

Dvadesetosmogodišnja Irem Pojraz kao prva časnica Turkish Airlinesa leti već dvije godine. I njen otac je bio pilot, a odrastala je u avionima.

“To je bilo moje djetinjstvo zato sam i mislila da je to najbolji posao za mene u budućnosti. Letimo na mnoge destinacije zbog čega sam ponosna jer smo poznati širom svijeta. Preporučujem svima da budu piloti. Naše muške kolege kažu da smo sigurno pažljiviji te imamo njihovu veliku podršku, posebno naših kapetana”, zaključila je Pojraz, piše Daily Sabah.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision