Tuesday, 27. September 2022.
Unsko-sanski kanton 11° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

14. Augusta. 2014. Izdvojeno, USK, Vijesti
Turistima u Krajini najzanimljiviji Nacionalni park “Una” i stari gradovi

Unsko-sanski kanton svake godine posjećuje sve više turista pa je tako u prvih šest mjeseci ove godine ovaj kanton, poznat po prirodnim ljepotama, posjetilo 4.670 turista od čega 1.405 inozemnih. Ostvareno je 7.008 noćenja od čega su 2.519 strani turisti.

Naplaćuju taksu

U Turističkoj zajednici kantona kažu kako im vlasnici smještajnih kapaciteta, hoteli i pansioni, iako uredno naplaćuju boravišnu taksu, turiste većinom ne prijavljuju.

– Na području USK registrirano je četrdesetak privatnika koji nude smještaj, no podatke o prijavi i odjavi turista redovno dostavlja tek deset do dvanaest njih. Zbog toga ni brojke o broju posjeta nisu pravi pokazatelji i sigurno su mnogo veće – kazala nam je Hanka Gonilović, stručna saradnica u uredu Turističke zajednice USK.

Ona dodaje da je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježen znatan porast i kretanje turista u Unsko-sanskom kantonu u odnosu na prethodne.

Vožnja turističkim vozom

U odnosu na prvi šest mjeseci prošle godine broj domaćih turista veći je za 2,9 posto, stranih 10,6 posto, a ukupan broj turista u prvoj polovini ove godine porastao je za 5,1 posto. Što se tiče noćenja domaćih turista porast je za 1,31, stranih turista 30,7,  a ukupan broj noćenja turista 10,22 posto.

Arapske zemlje

– U Kantonu, osim zemalja iz okruženja, Srbije, Hrvatske i Slovenije, u ovom periodu bilježimo znatan porast turista iz arapskih zemalja, Saudijske Arabije, Malezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata. Sve više turista je i iz Južne Koreje, Brazila, Finske, Češke Republike i ostalih zemalja svijeta. Najposjećenije turističke destinacije su Nacionalni park „Una“ i stari gradovi. Posjetiocima je interesantan i rafting na Uni i Sani, a svake godine pažnju i domaćih i stranih gostiju privuku putovanja turističkim vozom dolinom Une – kaže Gonilović.

Nema gužve na granici

Iako je turistička sezona uveliko u toku, na graničnom prijelazu Izačić – Ličko Petrovo selo nema gužvi. U Graničnoj policiji BiH kažu kako se saobraćaj odvija u dvije trake, ulaznoj i izlaznoj, a čeka se od deset do petnaest minuta. U jutarnjim satima na ulazak u i izlazak iz BiH čeka se sat vremena, ali je prelazak granice kasnije ubrzan. Dok su čekali na izlaz iz BIH naši susjedi, državljani Republike Hrvatske, su kazali kako često posjećuju našu zemlju i pri tome duže čekaju na prelazak državne granice.

ZADNJE VIJESTI IZ Izdvojeno USK Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision