Monday, 25. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

23. Augusta. 2022. Svijet
Trump tuži državu zbog pretresa njegovog imanja, tvrdi da je favorit za predsjednika Amerike 2024.

Bivši američki predsjednik Donald Trump tuži državu zbog pretresa njegovog imanja i traži je od sudije da zamrzne istragu Ministarstva pravde o dosijeima zaplijenjenim iz njegove kuće na Floridi u pretresu FBI-a.

Njegov pravni tim je zatražio da se imenuje nezavisni advokat koji će nadgledati dokumente koje su agenti ovog mjeseca uklonili iz njegovog imanja na Floridi.

FBI je oduzeo ukupno jedanaest povjerljivih dosijea sa imanja Trumpa upretresu koji je ivršen 8. augusta, navodi FBI.

Podsjetimo, Trump je pod istragom zbog potencijalnog pogrešnog rukovanja dokumentima.

Njegovi advokati su u ponedeljak zatražili da se imenuje “neutralni” advokat treće strane – poznat kao specijalni majstor – da utvrdi da li su zaplijenjeni dosijei ustvari zaštićeni privilegijom izvršne vlasti, koja predsjednicima omogućava da određene dokumente drže u tajnosti.

Specijalni upravnici, koje Trump traži se obično imenuju u krivičnim predmetima u kojima postoji bojazan da bi neki dokazi mogli biti zaštićeni privilegijom advokata i klijenta ili drugom zaštitom koje bi ih mogle učiniti neprihvatljivim na sudu.

Ministarstvo pravde je u kratkom saopštenju navelo da su tužioci upoznati sa žalbom Donalda Trumpa i da će odgovoriti na sudu.

“Nalog za pretres na imanju u Mar-a-Lagu na Floridi odobrio je savezni sud”, rekao je glasnogovornik Anthony Coley.

Tužba,odnosno žalba koju je Trump podnio ispisana je na 27 stranica i podnesena je u West Palm Beachu na Floridi pred sudijom kojeg je Trump predložio 2020.

Sud u West Palm Beachu na Floridi (Foto: EPA-EFE)
Sud u West Palm Beachu na Floridi (Foto: EPA-EFE)

U žalbi Trumpovi advokati akciju FBI-a na njegovom imanju nazivaju šokantnom te navode da je “Predsjednik Donald J Trump je očigledan favorit na republikanskim predsjedničkim izborima 2024. i na općim izborima 2024., ako odluči da se kandiduje”.

New York Times je objavio da su agenti do sada pronašli preko 300 dokumenata s povjerljivim oznakama Donalda Trumpa dok je bio predsjednik, uključujući materijal CIA-e, Agencije za nacionalnu sigurnost i FBI-a.

Trump je tvrdio da nije učinio ništa loše, tvrdeći da je sa svih dokumenata koje je uzeo iz Bijele kuće kada je napustio funkciju u januaru 2021. sam već skinuo oznaku tajnost.

U sudskoj tužbi Trumpovi advokati navode bivši predsjednik i njegov tim žele da Ministarstvo pravde dostavi detaljniji spisak onoga što je oduzeto tokom FBI pretresa.Ističu da je Trump sarađivao sa FBI-em prije nego je došlo do pretresa.

Njegovi advokati kažu da je nalog za pretres bio previše širok i da je pretres prekršio Četvrti amandman američkog Ustava, koji štiti Amerikance od nerazumnog pretresa i zapljene.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision