Četvrtak, 15. Avgusta 2019.
Unsko-sanski kanton 18° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Avgusta. 2019. Svijet
Trudeau: Preuzimam odgovornost za sve, branio sam kanadska radna mjesta

Kanadski premijer Justin Trudeau je rekao  da preuzima “odgovornost ” za svoje pogreške, ali je kritizirao neke zaključke izvještaja u kojem ga se optužuje da je prekršio zakon o sukobu interesa u jednom sudskom procesu i odbio se izviniti rekavši kako je branio radna mjesta.

“Preuzimam odgovornost za pogreške koje sam učinio”, izjavio je Trudeau u srijedu na konferenciji za novinare nekoliko sati nakon objave izvještaja u kojem  etički komesar Kanade Mario Dion navodi da je Trudeau  vršio je pritisak na bivšu državnu tužiteljicu da obustavi istragu protiv velike korporacije SNC-Lavalin.

Dion je u izvještaju naveo da su premijerovi pokušaji da utiče na bivšu  ministricu pravosuđa i državnu tužiteljicu Jody Wilson-Raybould bili protivni ustavnom principu nezavisnosti sudstva.

Trudeau je  konferenciji za novinare povodom Dionovog izvještaja izjavio da preuzima odgovornost “za sve”, ali i da “ne može da se izvinjava zato što se bori za kanadska radna mjesta”, prenosi AP.

Izvještaj Diona se pojavio pred sam početak kampanje za predstojeće  izbore, zakazane za 21. oktobar, i mogao bi, pored lošeg uticaja na rejting vlade, da ponovo pokrene skandal koji ju je već uzdrmao ranije ove godine.

Trudeau je prvi kanadski premijer za kojeg je utvrđeno da je prekršio savezna etička pravila.

Kanadskog premijera i njegove ministre je u februaru optužila bivša ministrica pravosuđa i državna tužiteljica Jody Wilson-Raybould da su na nju vršili neprimjerene pritiske kako bi zaštitili najveću građevinsku kompaniju u zemlji SNC-Lavalin od suđenja za korupciju, što je ona odbila učiniti.

AP podsjeća da SNC-Lavalin sa 9.000 zaposlenih predstavlja  jednu od kanadskih kompanija sa najvećim brojem zaposlenih te da globalno zapošljava 50.000 ljudi.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision