Četvrtak, 13. Februara 2020.
Unsko-sanski kanton 21° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Februara. 2020. Bosna i Hercegovina
Trudeau pozvan da sankcionira Dodika

Direktor kanadskog Instituta za istraživanje genocida Emir Ramić zatražio je da premijer Kanade Justin Trudeau, povodom odluke predstavnika bh. entiteta Republika Srpska da će bojkotovati državne organe Bosne i Hercegovine, sankcionira i zaustavi Milorada Dodika, prenijela je Fena.

Člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda označavaju kao “glavnog generatora destrukcije države BiH”, te zahtijevaju sankcije i za “njegove saveznike iz pozicije i opozicije bh. entiteta Republika Srpska, koji kontinuirano proizvode strah, mržnju i nesigurnost”.

“Svojim antidržavnim djelovanjem blokiraju bosanskohercegovačke, evropske i NATO integracije. Višegodišnja antibosanska, antievropska i anticivilizacijska, pa samim tim i antikanadska kampanja Dodika, člana Predsjedništva BiH, se mora konačno zaustaviti i sankcionirati”, navodi se u pismu Instituta za istraživanje genocida.

“Napad Dodika na Ustavni sud BiH zbog odluke ovog suda da je isključiva nadležnost BiH u reguliranju pitanja državne imovine je suprotno temeljnim i univerzalnim ljudskim pravima i slobodama i vrijednostima ljudskog dostojanstva, te zaslužuje svaku osudu. Suštinski je neprihvatljivo i predstavlja uvredu za svakog građanina BiH odluka pozicije i opozicije RS-a o blokadi državnih institucija. Antidržavni potez pozicije i opozicije u RS-u je bez presedana u funkcioniraju pravnih i demokratskih država. Nepoštivanje vladavine prava, nepoštivanje odluka Ustavnog suda, je opasano kršenje evropskih i kanadskih vrijednosti i pravnog naslijeđa, što opasno produbljuje krizu u BiH, što je kontinuirani cilj pozicije i opozicije u RS-u”, smatraju u Institutu za istraživanje genocida.

Ugrožena stabilnost regije i Evrope

Naglašavaju da se “radi o najopasnijoj praksi od završetka oružanog djela agresije i genocida kojom se ugrožava stabilnosti države BiH, njen suverenitet, teritorijalni integritet i politički subjektivitet”.

“Ugrožena je i stabilnost regije i Evrope i ponižene sve dosadašnje aktivnosti Kanade u vezi bolje budućnosti BiH. Mlade generacije koje nemaju vlastito iskustvo vremena agresije i genocida mogu biti žrtve kontinuiranog antibosanskog djelovanja bh. entiteta RS. To se odlučnom akcijom mora spriječiti”, poručuju iz Instituta.

Iz Instituta za istraživanje genocida pozivaju premijera Trudeaua da konkretnim i odlučnim mjerama odgovori na ove ozbiljne prijetnje miru i stabilnosti u BiH, ali i regiji.

“Pozivamo Kanadu da, kao članica Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH, zatraži od svih članica da se hitno oglase po pitanju ovih opasnih, prijetnji državi BiH. Kanada kao jedna od lidera u svijetu u oblasti ljudskih prava i sloboda i kao država koja je ranije zatražila od svih političkih subjekata u BiH da poštuje odluke Ustavnog suda BiH, ima povijesnu dužnost da se upotrebom svih demokratskih sredstava suprotstavi ugrožavanju države BiH”, stoji u pismu upućenom premijeru Kanade.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision