Tuesday, 23. July 2024.
Unsko-sanski kanton 25° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

15. Augusta. 2023. Svijet
Trojica arapskih čelnika naglasili značaj okončanja izraelske okupacije palestinskih teritorija

Čelnici Egipta, Jordana i Palestine naglasili su nužnost okončanja izraelske okupacije palestinskih teritorija kako bi oživio mir i palestinski ciljevi, navodi se u saopćenju koje je izdalo egipatsko predsjedništvo.

Egipatski predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi, jordanski kralj Abdullah II i palestinski predsjednik Mahmoud Abbas održali su konferenciju u egipatskom primorskom gradu Novi Alamein, na kojoj su se trojica čelnika dotakli najnovijih dešavanja u palestinskoj borbi.

Čelnici su naglasili potrebu da palestinski narod dobije sva svoja legitimna prava, uključujući uspostavu nezavisne i suverene države u granicama iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom, kao i rješavanje pitanja palestinskih izbjeglica u skladu s međunarodnom rezolucijom o legitimnosti i postizanje dvodržanog rješenja na osnovu odobrenih referenci.

Također su naglasili neophodnost da Izrael provede svoje obaveze i obećanja u skladu s međunarodnim pravom i prethodnim međunarodnim sporazumima, uključujući i rezultate sastanka u Al-Aqabi.

Arapski čelnici pozvali su Izrael da prekine napade na Palestince i racije u okupiranim gradovima Zapadne obale i zatražili su da ukine blokadu pojasa Gaze.

Pored toga, čelnici su zahtijevali od Izraela da oslobodi palestinska sredstva koja posjeduje bez ikakve pravne osnove.

Trojica čelnika izrazila su namjeru da nastave sa svojim naporima s glavnim međunarodnim akterima i da ožive ozbiljan mirovni proces na osnovu međunarodnog prava, mirovnih preporuka, u okviru mehanizma i postavljenog vremenskog roka.

Egipat, koji je potpisao mirovni sporazum s Izraelom 1979. godine, u više navrata je ponovio stav da podržava uspostavu nezavisne palestinske države zasnovane na međunarodno priznatom dvodržavnom rješenju, prenosi Xinhua.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision