Tuesday, 26. September 2023.
Unsko-sanski kanton 20° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Augusta. 2023. Bosna i Hercegovina
Trodnevna žalost i protest u Gradačcu: ‘Policija i sudstvo da rade svoj posao’

Trodnevna žalost počela je u subotu u Gradačcu, nakon što je dan ranije u ovom gradu na sjeveru Bosne i Hercegovine Nermin Sulejmanović počinio trostruko ubistvo i tri ranjavanja. Danas su Gradačani su izašli na proteste. Sulejmanović je 11. augusta ubio suprugu koja ga je nekoliko dana ranije prijavila policiji zbog nasilja. Ubistvo je prenosio uživo na Instagram profilu, koji je kasnije uklonjen. U toku policijske akcije počinitelj je počinio samoubistvo.

Iz Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini pozvali su na kolektivnu akciju i nedvosmislenu osudu svih oblika rodno zasnovanog nasilja uključujući femicid, nakon što je muškarac u Gradačcu ubio suprugu i još dvoje ljudi.

“Ovaj besmisleni i jezivi čin nasilja sve nas je šokirao. Niko nema pravo da koristi nasilje i nema opravdanja za oduzimanje života – bilo ženi, bilo muškarcu, bilo djetetu. Naše misli su sa porodicama žrtava i sa povrijeđenima”, izjavila je Ingrid Macdonald, rezidentna koordinatorica UN-a. Izrazila je duboku tugu i saučešće porodicama žrtava nakon tragične pucnjave gradu na sjeveru BiH.

UN je, poručuju, užasnut činjenicom da je ubistvo žene prenošeno uživo putem društvene mreže, što je jedan od posljednjih u nizu femicida i teških slučajeva rodno zasnovanog nasilja u Bosni i Hercegovini.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision