Saturday, 2. December 2023.
Unsko-sanski kanton 15° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

26. Septembra. 2023. Svijet
Trilateralni sastanak diplomata iz Kine, Južne Koreje i Japana

Južna Koreja je u utorak ugostila visoke diplomate iz Kine i Japana, na rijetkom trilateralnom sastanku, za koji se smatra da ima za cilj ublažiti zabrinutost Pekinga zbog jačanja saradnje dva američka saveznika s Washingtonom.

Sastanak djelomično ima za cilj da pripremi teren za nastavak trilateralnih samita među liderima ovih zemalja, koje je posljednji put održan 2019. godine, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Ti razgovori su prekinuti zbog pravnih, diplomatskih i trgovinskih sporova između Seula i Tokija u vezi pitanja koja datiraju od vremena japanske okupacija Koreje 1910-45.

Južnokorejski predsjednik Yoon Suk Yeol i japanski premijer Fumio Kishida od tada su poduzeli korake da poprave odnose.

U augustu su održali historijski trilateralni samit s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, gdje su trojica lidera obećali da će pojačati saradnju, uključujući odbranu i ekonomsku sigurnost.

Odgovori na THAAD imali kontraefekat

Visoki zvaničnik južnokorejske vlade rekao je da je Kina proaktivna u traženju trilateralne saradnje i dogovaranju sastanaka od kako su se odnosi između Seula i Pekinga pogoršali 2017. godine zbog raspoređivanja američkog proturaketnog sistema THAAD u Južnoj Koreji.

“Siguran sam da bi na njihovoj strani trebalo biti neugodnosti u vezi s našim sve bližim trilateralnim sigurnosnim partnerstvom sa Sjedinjenim Američkim Državama i Japanom”, rekao je zvaničnik, govoreći pod uvjetom anonimnosti zbog osjetljivosti situacije.

“Čini se da postoji gledište da oni moraju pravilno upravljati bilateralnim vezama s nama, jer su vidjeli kako su njihovi odgovori na THAAD imali kontraefekat i podstakli antikinesko raspoloženje na ozbiljne nivoe”, dodao je zvaničnik.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision