Tuesday, 25. January 2022.
Unsko-sanski kanton -5° C Few Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

22. Decembra. 2021. Zanimljivosti
Trikovi za savijanje sarmi

Ovo tradicionalno jelo priprema se u skoro svim domaćinstvima i jedno je od omiljenih.

Ipak, ukoliko ste početnik u spremanju, tj. savijanju sarmi, onda će vam sljedeći savjeti pomoći pri spremanju jela.

Kupus je jedan od sastojaka sarme, ali nije svaki dobar za pripremu ovog tradicionalnog jela.

Najbolji je domaći kiseli kupus koji se može pronaći na lokalnim pijacama, jer je poprilično svjež.

Važna je i vrsta mesa

Najbolja kombinacija je mješavina svinjske plećke i vrata i preporučuje sa da ovu kombinaciju mesa kupite u mesnici.

Meso ne morate prethodno da prodinstate na ulju, već možete i sirovo i samljeveno da uvijate u listove kiselog kupusa.

Osim toga, kupite i malo dimljenog mesa i poređajte ga pri dnu šerpe, pa ostatak mesa stavite preko sarmi.

Pirinač nije potrebno da kuvate prethodno, možete ga samo nekoliko minuta potopiti u vodi i pomiješati s mesom. Dodajte začine po želji.

Dio s kojim se mnogi muče, a zapravo uopšte nije toliko komplikovan, jeste motanje sarmi.

Najbolja metoda je da uzmete list kupusa u dlan i napunite ga mesom – nemojte staviti ni premalo ni previše, sve zavisi od veličine lista kupusa. Preklopite prvo s jedne strane, zatim s druge i zavrnite donji dio.

Pritisnite list čvrsto, kako vam tokom kuvanja ne bi ispala smjesa. Sarme slažite u lonac vertikalno, a ne vodoravno – tako se neće odmotati tokom kuvanja i lakše ćete je izvaditi jednom kada je gotova. Ne zaboravite da sarme krčkate na blagoj vatri – dva do tri sata.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision