Tuesday, 25. June 2024.
Unsko-sanski kanton 23° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

2. Jula. 2023. Zanimljivosti
Tri stvari koje najviše oslabljuju imunitet djeteta

Kako objašnjavaju pedijatri, jačanje imuniteta kod djeteta od iznimne je važnosti kako bi se zaštitilo od potencijalnih bolesti i zaraza. Isto tako, naglašavaju kako je važno voditi računa i o stvarima koje dokazano oslabljuju imunitet naših mališana, a radi se o sljedeće tri stvari.

Pretjerana konzumacija šećera

Znamo da šećer nije dobar za djecu, a toga su naročito svjesni roditelji koji znaju kako previše slatkoga može promijeniti njihovo ponašanje. No šećer može imati i negativan učinak na njihov imunološki sistem. Studije pokazuju da visok unos šećera može oslabiti imunitet djeteta u roku samo nekoliko sati nakon konzumacije. Ako dijete redovno konzumira velike količine šećera, njegovo tijelo podložnije je virusima i bakterijama te je veća vjerovatnoća da će se razboljeti.

Povišen nivo stresa

Roditelji često nisu svjesni da i njihova djeca mogu biti pod stresom. Svađa s prijateljima, školske obaveze, promjena škole, selidba, razvod roditelja… Sve su to stvari koje kod naših mališana mogu uzrokovati popriličan stres. Pedijatri objašnjavaju da, kada je dijete pod stresom, dolazi do povećanja kortizola u njegovom organizmu. Dakle, kada stres udari, ovaj hormon će povući hranjive tvari iz imunološkog sistema te će dijete biti sklonije bolestima.

Provođenje premalo vremena na otvorenom

Djeca u zatvorenom prostoru provode više vremena nego ikad prije, a to negativno utječe na njihov imunitet. Naime, izlaganje dnevnom svjetlu potrebno je za stvaranje vitamina D koji dokazano jača imunološku funkciju našeg tijela. Što dijete više vremena provodi na otvorenom, njegov će imunitet postajati sve jači i uravnoteženiji, objašnjavaju pedijatri.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 831 871
F: (+387) 037 831 872
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision