Sunday, 26. June 2022.
Unsko-sanski kanton 17° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Januara. 2022. USK
Trend odlaska iz BIH posebno iz USK nije zaustavila ni pandemija

Migracije stanovništva su prisutne u svim zemljama, pa tako i u našoj. Ova pojava je posebno izražena na  području USK-a, a kada su u pitanju gradovi i općine,  najviše u Bihaću.

Preciznih podataka o iseljavanju nema. Podaci o broju odlazaka osoba koje su nezaposlene, a radno sposobne i osoba koje napuštaju poslove za boljim životom u drugim zemljama, mogu se naslutiti tek u razlici brojeva odjava zabilježenih u ZZO USK i broju izdanih uvjerenja o nekažnjavanju u MUP-u USK.

Prema riječima direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja u protekloj godini broj osiguranih lica se smanjio za 4000. Razlozi tome, osim migracija, mogu biti i gubici poslova ili smrt osiguranika. Broj onih koji su od MUP-a USK zatražili uvjerenje o nekažnjavanju radi odlaska u druge zemlje, u prošloj godini dostigao je cifru od oko 18.000.

Vesna Kurtagić je godinama tražila posao. U nadi da će biti atraktivnija radna snaga na tržištu rada, bila je i prva žena koja je prošla obuku varioca. Plata za poslove koje je uspjela pronaći ipak  nije bila dovoljna da bi uzdržavala porodicu.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision