Wednesday, 28. September 2022.
Unsko-sanski kanton 10° C Moderate Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

8. Jula. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijest dana, Vijesti
Treba zadržati postojeći stepen nezavisnosti pravosuđa – Milan Tegeltija izabran za predsjednika VSTV-a BiH

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je na današnjoj sjednici izabralo predsjednika Osnovnog suda u Banjoj Luci Milana Tegeltiju za predsjednika VSTV-a BiH na mandat od četiri godine. Tegeltija je izabran nakon što je dosadašnjem predsjedniku Miloradu Novkoviću jučer istekao mandat.

Na sjednici su izabrane i potpredsjednice VSTV-a BiH Ružica Jukić i Jadranka Lokmić Misirača. Također, zvanično je dužnost preuzeo i novi član VSTV-a BiH Slavo Lakić, tužilac Federalnog tužilaštva Federacije Bosne i Hercegovine, koji je zamijenio Zdravka Kneževića, glavnog federalnog tužioca Federalnog tužilaštva FBiH, saopćio je VSTV BiH. Da Milan Tegeltija bude izabran za prvog čovjeka VSTV-a presudio je jedan glas, i to tek nakon ponovljenog tajnog glasanja. U prvom krugu i Milan Tegeltija i njegov protivkandidat Goran Nezirović, sudija Vrhovnog suda Federacije, dobili su po 7 glasova, a jedan je glasački listić bio nevažeći, jer su bila zaokružena oba imena. Neodlučni se u drugom krugu odlučio i glas dao Milanu Tegeltiji, koji je na taj način omjerom glasova 8:7 postao novi predsjednik VSTV-a.

Tegeltija: Treba zadržati postojeći stepen nezavisnosti pravosuđa

Novoizabrani predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija izjavio je danas u Sarajevu da će se ova institucija i njeno rukovodstvo snažno angažirati na očuvanju dostignutog stepena nezavisnosti pravosuđa u BiH. “Nezavisno pravosuđe je uslov bez kojeg se ne može uspostaviti nikakav sistem koji počiva na podjeli vlasti i nikakav sistem koji podrazumjeva demokratiju”, istaknuo je Tegeltija u inauguralnom obraćanju, nakon što je danas na sjednici VSTV-a BiH izabran za predsjednika ove čelne pravosudne institucije za naredni četverogodišnji period.

To, kako je kazao, ne znači da neće biti saradnje s izvršnom i zakonodavnom vlasti BiH na svim nivoima, ukoliko se ta saradnja temelji na principu podjele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku i principu međusobnog uvažavanja i dogovora o ključnim pitanjima i strateškim odlukama o razvoju pravosuđa BiH.

Tegeltija je podvukao da je pred BiH težak put borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, ocijenivši da je pravosuđe BiH jedan od najznačajnijih faktora u toj borbi, te da će svi nosioci pravosudnih funkcija u BiH imati snažnu podršku VSTV-a BiH da se prihvate tog ozbiljnog i teškog posla koji ih očekuje u budućnosti.

“To znači da ćemo se potruditi da u nekom narednom vremenu političari u ovoj zemlji manje pričaju o pravosuđu, a pravosuđe, uslovno govoreći, priča kroz procese koji će neminovno uslijediti o tome kakva je vlast u ovoj zemlji, ukoliko je ona u određenim segmentima korumpirana”, precizirao je on.

Tegeltija je konstatirao da je to osnova na kojoj će VSTV funkcionisati, uz sve ostale trendove koji podrazumijevaju smanjenje neriješenih predmeta i provođenje strategije za procesuiranje ratnih zločina, te podršku svim demokratskim procesima u BiH.

Odgovarajući na novinarski upit u vezi sa optužbama i medijskim spekulacijama o tome da je usko povezan s vrhom vlasti u RS-u, Tegeltija je odbacio takve navode, nazivajući ih pričom “rekla-kazala”, koja nema veze sa stvarnošću.

Koliko je Tegeltija zaista predan cilju da bh. pravosuđe zaštiti od politike, vrlo brzo će postati jasno. Stav o pitanjima koja se obrađuju u okviru strukturalnog dijaloga, ali i o tzv. pravosudnim reformama nastalim u centralama SNSD-a i SDP-a, otkrit će pravo lice prvog čovjeka VSTV-a. Ko treba birati tužioce – VSTV, u kojem trenutno sjede najmanje dvije osobe koje su u medijima povezivane sa SNSD-om i SDP-om, ili parlamenti?

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijest dana Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision