Monday, 16. May 2022.
Unsko-sanski kanton 23° C Broken Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

16. Juna. 2016. Zanimljivosti
Tradicionalni zeleni krovovi u Norveškoj kao iz bajke

U Norveškoj su zeleni krovovi postali dio tradicije, jer se tokom srednjeg vijeka većina kuća zidala od drveta, a krov se izrađivao od kore breze i po pravilu prekrivao travom.

Sada se Norvežani trude sačuvati tradiciju zelenih krovova pa se i povećao broj zainteresiranih koji ih postavljaju na kuće, vikendice i kolibe.

Mnoge kulturne institucije i komercijalne zgrade su zelene krovove integrirale u svoj dizajn kao alternativu savremenim građevinskim materijalima. U zemljama Skandinavije svake godine se organizira takmičenje za najbolji zeleni krov.

Širom Norveške se mogu vidjeti stotinama godina stare kuće prekrivene travnatim krovovima. Neki su svijetlozeleni i izgledaju skoro baršunasto, a drugi su boje zlata i izgledaju kao da na njima raste pšenica ili zob. Većinom su prekriveni travom i cvijećem, a mogu se vidjeti i neki na kojima raste nisko drveće.

Postoji razlog zašto Skandinavci toliko vole ove zelene krovove. Naime, oni nisu samo idealna mogućnost za izgled krova kuće, već nude i brojne socijalne, ekološke i finansijske pogodnosti. Oni upijaju kišnicu, smanjuju troškove zimskog grijanja, smanjuju ljetne troškove za klima-uređaj, pružaju izolaciju te su dugotrajni.

ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision