Thursday, 28. September 2023.
Unsko-sanski kanton 12° C Clear Sky
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

5. Augusta. 2023. USK
Tradicionalna “Maslenicijada”: Okusi i mirisi Arapuše

Udruženje žena “Jasminka Čaušević” iz Arapuše već dugi niz godina njeguje bogatu tradiciju očuvanja kulture, običaja i gastronomske baštine svoga kraja. Kroz raznovrsne aktivnosti i manifestacije, članice udruženja s ponosom čuvaju naslijeđe svojih predaka, a jedna od najvažnijih i najradosnijih manifestacija koju organizuju jeste “Maslenicijada”.

“Maslenicijada” je festival hrane kojeg Udruženje organizuje svake godine, a ovogodišnji događaj zakazan je za 06.08.2023. godine. Ova svečanost ima takmičarski karakter i okuplja brojne posjetitelje iz cijelog kantona, ali i iz drugih krajeva Bosne, koji dolaze da uživaju u jedinstvenim specijalitetima i tradicionalnim jelima.

Glavni fokus “Maslenicijade” je na dva takmičenja: takmičenju u pripremanju najbolje maslenice ili masnice te takmičenju u pravljenju hurmašica. Ove dvije delicije imaju posebno mjesto u srcima stanovnika Arapuše i cijelog kraja, pa je ova manifestacija prilika da se pokaže vještina i stručnost u njihovoj pripremi.

Maslenica, poznata i kao masnica, predstavlja tradicionalni specijalitet koji se priprema od domaćih sastojaka, poput svježih mliječnih proizvoda i domaćeg brašna. Ovaj ukusni zalogaj oduvijek je bio sastavni dio važnih životnih trenutaka, a posebno se cijeni u vrijeme Maslenice, koja označava završetak zimske sezone i dolazak proljeća. Na “Maslenicijadi”, majstorice kulinarstva će pokazati svoje umijeće u pripremi ovog tradicionalnog jela, a stručni žiri će ocjenjivati njihov rad i odabrati najbolje među najboljima.

Drugi neizostavni dio ovog festivala je takmičenje u pravljenju hurmašica, sitnih slatkih kolača koji se pripremaju od tankog tijesta i meda. Hurmašice su prava poslastica koja se često pravi za posebne prilike, poput vjerskih i obiteljskih proslava, te ih se s ponosom nudi gostima. Ovo takmičenje donosi posebnu radost jer se miris svježe pečenih hurmašica širi okolinom, probuđujući uspomene na prošla vremena i okupljajući ljude oko zajedničkog stola.

Udruženja i grupe iz različitih dijelova Bosne, kao i iz drugih krajeva, s radošću prihvataju poziv i dolaze u Arapušu kako bi se natjecali u ovim tradicionalnim vještinama, ali i kako bi razmijenili iskustva i uživali u prijateljskom druženju.

“Maslenicijada” je postala prepoznatljiva manifestacija koja promoviše kulturnu i kulinarsku baštinu ovog kraja te privlači sve veći broj posjetitelja iz različitih dijelova zemlje. Ova lijepa tradicija ima i svoju humanitarnu notu jer prikupljeni prilozi i sredstva od prodaje hrane koriste se za podršku lokalnim humanitarnim akcijama i projektima kojima se pomaže zajednici.

Udruženje žena “Jasminka Čaušević” sa svojim članicama s nestrpljenjem iščekuje ovogodišnju “Maslenicijadu” koja će svim posjetiteljima pružiti priliku da okuse najbolje tradicionalne specijalitete, osjete toplinu srdačnosti i ljubavi koje ova zajednica nesebično dijeli. Manifestacija će očuvati tradiciju i običaje ovog kraja te podsjetiti sve prisutne na važnost čuvanja kulturnog naslijeđa za buduće generacije.

ZADNJE VIJESTI IZ USK

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision