Wednesday, 27. October 2021.
Unsko-sanski kanton 3° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

1. Decembra. 2014. Bosna i Hercegovina, Vijesti
TK: Radnicima uništenih firmi obećana jednokratna pomoć – OČAJNI RADNICI TRAŽE RJEŠENJE svojih problema

Nezadovoljstvo radnika uništenih industrijskih preduzeća u Tuzli sve je veće. Niko ne čuje njihove zahtjeve, a posla i primanja nemaju. U svakodnevnoj borbi da spase svoja preduzeća i radna mjesta, ili bar naplate ono što su zaradili, danas su blokirali saobraćaj. Skupština Tuzlanskog kantona je završena, radnici su se razišli. Masovni protesti radnika uništenih industrijskih preduzeća, koji su bili na ivici incidenta, završeni su u poslijepodnevnima satima, nakon što je Skuština prihvatila prijedlog Vlade da se radnicima osigura jednokratna novčana pomoć. Tako su parlamnetarne stranke sebi dala vremena da bez pritiska radnika u miru formiraju Vladu.

Zgradu Bosanskog kulturnog centra, gdje se održavao nastavak konstituirajući sjednice Skupštine Tuzlanskog kantona, osiguvale su jake policijske snage. Policija je, bukvalno, bila na svakom koraku. Sjednica Skupštine je zatim prekinuta. Rukovodstvo nije izabrano, jer ne postoji formirana skupštinska većina. A onda su započele konsultacije Vlade i skupštinskih poslanika o dodjeli jednokratne pomoći radnicima. Budući da je to trajalo satima, radnici su izgubili stpljenje i blokirali sjevernu i južnu saobraćajnicu. Iza zatvorenbih vrata, premijer i skupštinski poslanici donijeli su odluku da radnicima kao fizičkim licima bude dodijeljena pomoć nakon rebalansa kantonalnog budžeta. “O iznosu koji je tražen – 400 KM – nije zauzet konačan stav. O tom iznosu će se zauzeti stav kada se utvrdi nivo raspoloživih sredstava”, kazao je premijer TK-a Bahrija Umihanić.

Budući da skupštinska većina još nije formirana, Demokratska fronta predlože da se formira koncentracijska vlada i da sve parlamentarne stranke preuzmu odgovornost kako se ovaj kantona izvukao iz teške ekonomske situacije. Podsjećamo, oko tri stotine radnika uništenih industrijskih preduzeća od jutros je mirno protestovalo ispred Bosanskog kulturnog centra, gdje se održavala sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona. Radnici su tražili jednokratnu pomoć od 400 maraka, te zbrinjavanje do pokretanja proizvodnje u Diti, Konjuhu i ostalim preduzećima.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina Vijesti

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision