Iako je na lošem glasu zbog visokog udjela ugljenih hidrata, tjestenina, pa ni bilo koja druga namirnica, ne može prouzrokovati debljanje ili mršavljenje sama od sebe. Bitno je koliko kalorija unosimo, a koliko potrošimo u danu.
Osim toga, sada postoje i posebne tjestenine koja imaju više vlakana i proteina pa uvijek možete izabrati i te opcije.
Biljna tjestenina
Šarena tjestenina nekada je bila samo obojena, a danas je zaista napravljena od biljaka. Recimo, ona od leblebija. Ona sadrži 25 odsto manje ugljenih hidrata i 50 odsto više proteina nego obična tjestenina. Najbolje od svega, ipak, ona je gotovo identična po ukusu i teksturi tradicionalnoj tjestenini.
Proteinska tjestenina
Obična tjestenina ima oko sedam grama proteina, ona proteinska može imati i do 50 grama proteina. Uz to, ima i puno vlakana, a manje ugljenih hidrata.
Integralna tjestenina
Integralna tjestenina najzdravija je opcija i ona sadrži i do pet grama vlakana po porciji.
Tradicionalna tjestenina
Iako je na lošem glasu, tradicionalna tjestenina ima dva grama vlakana i sedam grama proteina po porciji.
Bezglutenska tjestenina
Većina bezglutenske tjestenine ima malo vlakana i ako je predugo kuvate pretvara se u kašu. Ključ je pronaći onu koja ima vlakana, nema glutena i ne topi se, piše Eat this.
ZADNJE VIJESTI IZ Zanimljivosti



