Friday, 3. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

6. Decembra. 2022. Bosna i Hercegovina
Tirana: Željka Cvijanović na sastanku EU i zemalja zapadnog Balkana

Glavni grad Albanije Tirana bit će danas domaćin sastanka na vrhu između Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana, a u pitanju je dosad prvi sastanak na vrhu koji će se održati baš u regiji zapadnog Balkana.

Bosnu i Hercegovinu predstavljat će predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović i, kako je najavljeno iz Predsjedništva, na marginama sastanka bit će upriličen niz bilateralnih sastanka Cvijanovićeve s dužnosnicima EU i liderima zemalja članica EU i zemalja zapadnog Balkana.

Sastanak na vrhu prilika je da se ponovno potvrdi ključna važnost strateškog partnerstva između EU-a i zapadnog Balkana, regije koja ima jasnu perspektivu prema EU-u, naglašeno je iz Evropske unije.

Glavne teme rasprave bit će zajedništvo u pogledu ruske agresije na Ukrajinu, intenziviranje političkog angažmana te jačanje sigurnosti i izgradnja otpornosti na inostrano uplitanje, suočavanje s izazovima koje predstavljaju migracije te borba protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Očekuje se da će čelnici na kraju sastanka na vrhu potpisati zajedničku izjavu, kao i izjavu o roamingu između EU i regionalnih telekom operatera čemu bi trebali svjedočiti predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel te predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Na sastanak na vrhu pozvani su predstavnici svih 27 država članica Evropske unije i partneri sa zapadnog Balkana, a predviđeno je da čelnici raspravljaju o saradnji s obzirom na zajedničke izazove koji proizlaze iz ruske agresije na Ukrajinu.

Konkretnije će razmotriti kako postupati u odnosu na njezine negativne učinke na energetsku sigurnost i sigurnost snabdijevanja hranom na zapadnom Balkanu.

Ujedno će razmotriti i napredak postignut u oblasti integracije zapadnog Balkana u unutrašnje tržište EU-a, oblasti modernizacije njihovih platnih sistema u skladu sa standardima EU-a, u digitalnom području, u oblasti provedbi zelenih traka EU-a i zapadnog Balkana, inicijative za olakšavanje prekogranične logistike i kontinuiranog protoka robe.

Sastanak na vrhu pružit će priliku za raspravu o koordiniranim djelovanjima u području sigurnosti i odbrane što je postalo još važnije u kontekstu ruske agresije na Ukrajinu. To uključuje borbu protiv inozemnih manipulacija informacijama i poboljšanje kolektivne kibernističke sigurnosti.

Čelnici će razmijeniti mišljenja o zajedničkom razmatranju pitanja upravljanja migracijama jer su se brojke koje se odnose na zapadnobalkansku migracijsku rutu u protekloj godini znatno povećale. To uključuje usklađivanje s viznom politikom EU-a i saradnju u pogledu sustavâ vraćanja.

S tim u vezi, uoči sastanka na vrhu Evropska komisija predstavila je Akcioni plan EU-a za zapadni Balkan što je dokument koji identificira 20 operativnih mjera strukturiranih u pet oblasti i to jačanje upravljanja granicama duž ruta, brzi postupci azila i podrška prihvatnim kapacitetima, borba protiv krijumčarenja migranata, jačanje saradnje u ponovnom prihvatu i vraćanju migranata kao i postizanje usklađivanja politike viza.

Čelnici su se sastali u junu 2022. godine kako bi sagledali napredak ostvaren u ključnim ulaganjima u okviru Privrednog i investicijskog plana za zapadni Balkan i raspravljali o geostrateškim pitanjima.

Zadnji sastanak na vrhu čelnika EU-a i zapadnog Balkana bio sastanak je u Brdu kod Kranja u oktobru 2021. godine koji je organiziran tokom slovenskog predsjedavanja Vijećem.
 

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision