Srijeda, 13. Januara 2021.
Unsko-sanski kanton 11° C Scattered Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

13. Januara. 2021. Bosna i Hercegovina
TI BiH apeluje na Dom naroda BiH da usvoji zakon o sukobu interesa

Prijedlog zakona o sukobu interesa u institucijama Bosne i Hercegovine koji je usvojen u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH predstavlja korak naprijed u odnosu na postojeće zakonsko rješenje, jer propisuje jasnije zabrane za obavljanje višestrukih funkcija, kao i za ostvarenje dobiti i finansijskog interesa od privatnih preduzeća koja posluju s državom.

Kako navode iz Transparency Internationala, ukoliko novi zakon u istom testu potvrdi i Dom naroda PSBiH brojni izabrani zvaničnici s državnog nivoa morat će se odreći duplih funkcija, a iste standarde trebalo bi da uspostave i niži nivoi vlasti.

Podaci koje je nedavno objavio Transparency International u BiH pokazuju da čak 61 funkcioner na nivou BiH, entiteta i kantona obavlja više od jedne funkcije.

TI BIH je od početka učestvovao u izradi tog zakonskog rješenja i inicirao njegovo usvajanje, te iako je u parlamentarnoj proceduri pretrpio određene izmjene, i dalje zadovoljava osnovne međunarodne standarde i uvjete koje je pred BiH postavila Evropska komisija.

– Ovakva verzija zakona predstavlja ogroman napredak i u odnosu na nedavnu verziju koju je predložilo Ministarstvo pravde BiH, a koja omogućava da funkcioneri budu vlasnici ili direktori privatnih preduzeća koja dobijaju tendere ili da budu na čelu udruženja koja se finansiraju iz budžeta ako novac i tenderi dolaze sa nižih nivoa vlasti – kažu u TIBiH.

Također, ističu da ogroman napredak predstavlja i član zakona koji zabranjuje funkcionerima da koriste javne funkcije ili javne resurse za političku promociju.

Iz TIBiH navode da su tokom monitoringa izborne kampanje zabilježili više od 2.500 primjera zloupotrebe javnih resursa i funkcija za promociju političkih stranaka i kandidata te bi usvajanje takvog zakona bio ogroman napredak u omogućavanju fer i poštenih izbora.

Jedno od najznačajnijih unapređenja predstavlja uvođenje kontrole nad imovinskim kartonima nosilaca javnih funkcija, koja do sada nije postojala.

– Važno je istaći da bi taj zakon trebalo da provodi nezavisna komisija, umjesto dosadašnje komisije u kojoj su sjedili izabrani parlamentarci i sami odlučivali o vlastitoj odgovornosti i sukobu interesa svojih stranačkih kolega – kažu iz TIBiH u saopćenju.

Unapređenje zakona o sukobu interesa jedan je od 14 ključnih prioriteta koje je Evropska unija postavila pred BiH, ali se rješavanje tog pitanja godinama blokira jer se, kako navode iz TI BiH, brojni donosioci odluka i sami nalaze u sukobu interesa.

Stoga su iz TI BiH apelirali na Dom naroda BiH da također usvoji taj zakon i tako pokaže spremnost za unapređenje antikorupcijskih zakona te poručuju da će ključna biti podrška delegata HDZ i SNSD, koji nisu podržali ovaj zakon u Predstavničkom domu.

federalna.ba/Fena

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision