Thursday, 2. February 2023.
Unsko-sanski kanton 2° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

7. Oktobra. 2022. Osvrti i komentari
The Times: Putin može presjeći arteriju zapadnog kapitalizma i ugroziti NATO

Ruski predsjednik Vladimir Putin u stanju je nanijeti veliku štetu zapadnoj ekonomiji i predstavljati egzistencijalnu prijetnju Sjevernoatlantskom savezu, piše u članku u britanskom listu Tajms, uz napomenu da su podmorski kablovi ključni za globalni bankarski sistem glavna meta Putinovog frustriranog režima.

Kako se rat u Ukrajini nastavlja, tako se umovi frustriranih ruskih donosioca odluka u nedostatku novca okreću izgledima za neki pakleni događaj koji jednim udarcem mijenja uslove sukoba.Čini se da Putin nagovještava da bi to mogla biti nuklearna eksplozija koja privlači pažnju.

Napominje da, ako Putin želi predstavljati egzistencijalni izazov za NATO, ili ga paralizirati te učiniti da izgleda neefikasno za potencijalne kandidate za članstvo, kao što je Ukrajina, postoje i druge ranjivosti koje se mogu iskoristiti, kao što je podvodni ekonomski rat.

Sabotaža kablova s optičkim vlaknima

Sljedeći korak Rusije mogao bi biti napad na aktivni plinovod, poput onog koji se nalazi između Norveške i Zapadne Evrope.

Ali još važniju stvar, prema članku, predstavlja ruska sabotaža podmorskih optičkih kablova koji povezuju Sjedinjene Američkih Države i Zapadnu Evropu preko Velike Britanije.

Objašnjava da postoji više od milion kilometara podvodnih kablova koji prenose 95 posto globalnih komunikacija i dnevno obrađuju trilione finansijskih transakcija.Iako je računarstvo u oblaku povećalo volumen i osjetljivost podataka, postoji zapanjujuća nezainteresiranost u vezi s osiguranjem kablova.

Nastavio je da je većina kablova u privatnom vlasništvu kompanija, kao što su Google, i Microsoft a podaci ulaze u more na udaljenim obalama, čuvaju se i pohranjuju u spremišta.

Tačke kao što su Gibraltar, Malta (gdje komunikacijski kanali Evropske unije stižu iz Azije do kopna nakon što prođu kroz Suecki kanal), Fortaleza u sjevernom Brazilu (kablovski čvor koji povezuje Sjevernu i Južnu Ameriku), Malački zaljev i Crveno more: sve su to mjesta od interesa za ruske špijune, kao što su to u prošlosti bili Berlin i Beč.

‘Rat na moru, a ne u Donbasu’

Rusija ima odjel za nadzor kablova, Glavnu direkciju za podvodna istraživanja i brodove opremljene podvodnim dronovima koji plove Irskim morem. Ako je Putinova politička ambicija da podijeli zapadnu alijansu, vjerovatno će to najbolje učiniti tako što će iskoristiti mogućnost da prekine internetske veze preko Atlantika.

Da, pokvareni kablovi se mogu popraviti, a komunikacije se mogu preusmjeriti putem satelita, ali podmorski kablovi su vene i arterije kapitalističkog sistema i čine se primamljivim ako Putin odluči eskalirati svoja globalna previranja.Članak je list završio riječima: “Nemojmo zaboraviti, usred sve prljavštine i blata Donbasa, rat na moru.”

ZADNJE VIJESTI IZ Osvrti i komentari

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision