Tuesday, 6. December 2022.
Unsko-sanski kanton 6° C Light Rain
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

4. Januara. 2021. Bosna i Hercegovina
Tegeltija: Najsigurniji kanal za nabavku vakcina je EU
U 2021. godini moramo da radimo više, da budemo odgovorniji, moramo izvršavati svoje obaveze sa malo više snage i odgovornosti nego što smo to radili u prethodnom periodu, rekao je u intervjuu za Nezavisne Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH.
– Da bi u Bosni i Hercegovini bilo bolje u ovoj godini moramo prvo riješiti problem kovida, što znači da moramo pomoći zdravstvenom sektoru, a poslije toga biće neophodno pronaći način da se pomogne realnom sektoru – istakao je Tegeltija, prenose nezavisne.

Na pitanje da li će Nova godina biti teža od one koja je iza nas i da li postoji plan koji će na neki način malo olakšati privrednicima, Tegeltija je naveo da teža od 2020. teško može da se desi kada su u pitanju i građani i privreda.

– Veliki broj ljudi je umro i obolio. Milioni radnih mjesta su nestali i pitanje je da li će se ikada ta radna mjesta više vratiti. U tom ambijentu živjela je i BiH. Pozicija i građana i privrede u BiH biće bolja u 2021. godini nego što je bila lani. U 2020. ušli smo s jako dobrim makroekonomskim pokazateljima, s dobrim prognozama za privredu u BiH i iz toga su proizlazila sva naša očekivanja – istakao je Tegeltija.

Dodao je da se sada sve to srušilo i da smo iz pozitivne stope privrednog rasta prešli u negativnu i 2021. treba da bude godina oporavka.

– Prvi i osnovni uslov za to je stavljanje virusa pod kontrolu. Svjetlo na kraju tunela, kako su to i rekli, jeste vakcina. Proces vakcinacije je započeo i očekujemo da bi do ljeta trebalo da bude stavljen pod kontrolu. Poslije toga će to sve biti lakše za realni sektor. Manje će biti bolesnih, moći ćemo komunicirati s kupcima, moći će naši zainteresovani kupci i investitori doći u BiH, ali to je ono što trebamo do ljeta 2021. godine – smatra Tegeltija.

Ono što je sasvim sigurno je da će prije toga entiteti čija je to zaista nadležnost morati da pomažu određenim sektorima privrede u BiH koji su i dalje pod snažnim pritiskom korone i mjera koje se preduzimaju za borbu protiv nje.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision