Monday, 5. December 2022.
Unsko-sanski kanton 5° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

9. Jula. 2017. Bosna i Hercegovina
Tabuti 71 žrtve genocida u Srebrenici prošli Sarajevo na putu do Potočara

Transport sa posmrtnim ostacima u genocidu stradalih Podrinjaca, koji se od Visokog kreće prema Potočarima, kratko se zadržao ispred zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu. Poštu stradalima odalo je stotine građana glavnog grada BiH. Nakon toga tužni transport nastavio je put ka Potočarima. 

Među onima koji su odali počast stradalim Podrinjcima bili su i  član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predstavničkog doma BiH Šefik Džaferović, prvi čovjek Vijeća ministara Denis Zvizdić, visoki zvaničnici Federacije i mnogi drugi.

Izetbegović je novinarima kazao da pomirenje nema alternativu i da strana koja je bila žrtva genocida mora uvijek iznova naći snagu da pruži ruku onima koji nisu zlikovci sa strane koja je počinila zločine i genocid.

“Drugog puta nema, ali zaista je jako teško na takav način se odnositi svakome od nas dok imamo namjerno provociranje i namjerno zaustavljanje procesa pomirenja”, istakao je Izetbegović.

Tužna povorka s tabutima 71 žrtve genocida u Srebrenici krenula je danas iz Visokog put Memorijalnog centra u Potočarima gdje će naći konačni mir, kada u utorak, 11. jula, budu ukopani u okviru 17. kolektivne dženaze.

Danas su put rodnog mjesta u tabutu krenuli i posmrtni ostaci Damira Suljića koji je na ovogodišnjoj dženazi najmlađa žrtva genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici. On je imao 15 godina, a posmrtni ostaci njegovog tijela pronađeni su u bratunačkoj masovnoj grobnici Blječeva. Najstarija žrtva identificirana ove godine je Alija Salihović, rođen 1923. godine. Njegovi posmrtni ostaci su pronađeni u masovnim grobnicama Zeleni Jadar i Pusmulići.

Na kolektivnoj dženazi u Potočarima u utorak će biti ukopana i jedna žena, Đemila Mahmutović. Imala je 33 godine kada je ubijena, a njeni posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Zalazje, na području Srebrenice.
Đemilin suprug Omer Mahmutović ukopan je 2010. godine.

Žrtve genocida u Srebrenici pronađene su na 150 različitih lokaliteta. Do sada je na samo na području Podrinja pronađena 81 masovna grobnica.

Još se traga za posmrtnim ostacima više od 1.000 žrtava ubijenih u julu 1995. godine.

ZADNJE VIJESTI IZ Bosna i Hercegovina

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision