Wednesday, 8. February 2023.
Unsko-sanski kanton 0° C Overcast Clouds
Search
Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt
Filter by Custom Post Type
Velkaton
Melbourne
Chicago
London

12. Aprila. 2022. Svijet
SZO prati dvije nove podvarijante omikrona

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) je objavila da prati nekoliko desetina slučajeva dviju novih podvarijanti visoko prenosivog soja koronavirusa, omikrona, nastojeći procijeniti jesu li zarazniji ili opasniji od prethodnih.

U saopštenju stoji da je SZO stavila BA.4 i BA.5, sestrinske varijante izvorne varijante omikrona BA.1 na popis za praćenje.

Već se prate BA.1 i BA.2, trenutno globalno dominantne, kao i BA.1.1 i BA.3. SZO je objavila da ih je počeo pratiti zbog “novih mutacija koje treba dodatno proučiti da bi se shvatio njihov uticaj na imunološki potencijal izbjegavanja”, prenosi Index.

Poznato je da virusi mutiraju cijelo vrijeme, ali samo neke mutacije utiču na sposobnost njihovog širenja ili izbjegavanja prethodnog imuniteta nastalog vakcinacijom ili prirodnom infekcijom, ili na težinu bolesti koju uzrokuju.

Šta se trenutno zna?

Na primjer, BA.2 trenutno čini gotovo 94 odsto svih sekvencionisanih slučajeva i prenosiviji je od svojih ‘braće i sestara’, ali dosadašnji dokazi upućuju na to da ne postoji veća vjerovatnoća od razvoja težeg oblika bolesti.

Prema podacima kojima raspolaže SZO, u globalnoj bazi podataka GISAID dosad je prijavljeno samo nekoliko desetina slučajeva podvarijanti BA.4 i BA.5.

Britanska agencija za zdravstvenu bezbjednost prošli je sedmice saopštila da je BA.4 otkriven u Južnoafričkoj Republici, Danskoj, Bocvani, Škotskoj i Engleskoj, u razdoblju od 10. januara do 30. marta.

Svi slučajevi BA.5 otkriveni su u Južnoafričkoj Republici prošle sedmice, ali početkom ove sedmice ministarstvo zdravstva Bocvane je saopštilo da je identifikovalo četiri slučaja podvarijante BA.4 i BA.5 među ljudima u dobi od 30 do 50 godina koji su bili u potpunosti vakcinisani. Svi oboljeli imaju blaže simptome bolesti.

ZADNJE VIJESTI IZ Svijet

RTV VT ROYAL d.o.o.
Kulište 2, 77230 Velika Kladuša
Bosna i Hercegovina
T: (+387) 037 775 168
F: (+387) 037 775 159
E-mail
marketing.velkaton@gmail.com
© 2019 Royal d.o.o. Sva prava zadržana. Portal dizajnirao i razvio Cybervision